Friday, May 10, 2024
HomeРегионБобов долНа вниманието на министъра на земеделието! Протестиращи срещу оставени без надзор коне...

На вниманието на министъра на земеделието! Протестиращи срещу оставени без надзор коне в Големо село: Животните са на пътя, има опасност някой да загине

 

Ако институциите не ни чуят, блокираме магистралата, категорични са потърпевшите

Жители на бобовдолското Големо село излязоха на протест заради дългогодишните проблеми с безпризорните коне, които не само че не се решават, но се и задълбочават. Животнитеизскачат по пътищата и предизвикват катастрофи, последната от които е на 13 ноември. Опасенията са, че ще се стигне и до фатални инциденти. Конете съсипват селскостопанската продукция.

Както и гробищните паркове – при набезите си са изпочупили паметници на гробове вГолемо село, Мало село и Мламолово. Хората буквално треперят – това са големи животни, които могат да наранят и дори да убият някого. В същото време институциите бездействат. Десетките жалбидо Министерството на земеделието, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и др. ведомства остават като глас в пустиня. Протестиращитенастояват за спешни мерки.

Exif_JPEG_420

Заявиха, че при липса на адекватна реакция ще блокират автомагистрала „Струма“. Сред участниците в протеста бяха кметът на община Бобов дол Елза Величкова, председателят на Общинския съвет  Красимир Чаврагански,кметовете на 3 от населените места – Васил Васев на Големо село,Сашко Александров -на Мало село, Милчо Михайлов – на Мламолово,земеделски производители.„Тези коне създават проблеми от години, но институциите си прехвърлят топката. Общината не може да се справи. Искаха от мен да назнача ловци, които да улавят конете. Потърсих, но никой не се съгласи да се захване с тази дейност. Имайки предвид чии са конете, както и че това е опасно, хората се страхуват. Животните преди поразяваха посевите на хората, съсипваха нивите. Сега вече са на пътя.

Елза Величкова и Васил Васев

В последния месец имаме 4 пътно-транспортни произшествия, едно от които е от вчера. Радвам се, че има само материални щети, няма жертви, но ако продължаваме така, се страхувам, че може да се случи нещо по-страшно.

Илиян  Ранков

Това не бива да се допуска. Алармирали сме институциите, събирала съм ги в общината, и то не един път, но развитие няма. Затова решихме да излезем на протест, да ни чуе някой и да се справим с този проблем. За мен той е решим. Защото ако институциите, които отговарят за животновъдните обекти, си свършат работата, ще задължат собственика да си пази конете, да не ги пуска безконтролно да правят поразии по пътищата и по нивите на хората. Аз действително се страхувам за живота на хората“, казаЕлза Величкова.Тя допълни, че неколкократно е провеждала срещи и със собственика на животните. „Той никога не е отказвал, винаги се е отзовавал на срещите. Беше и на срещите, които правихме с институциите, но казва, че конете не са негови“, уточни кметът на общината. Величкова съобщи, че е имало предписание от Агенция „Пътна инфраструктура“ общината да постави електропастири. Беше категорична, че общината не може да си позволи това, тъй като територията е огромна, въпросните електропастири трябва да минат през частни имоти, а освен това конете излизат и на пътя за Бобов дол през дупнишкото село Дяково.

 

Сашко Александров, Милчо Михайлов и Красимир Чаврагански(от ляво надясно)

„Като гражданин подкрепям всички, които са се събрали на този площад. Аз също съм шофьори ми се налага да пътувам и в тъмната част на денонощието. И снощи пътувах. При намалена видимост, каквато вече има, защото се образуват мъгли, ако изскочи някой кон, е страшно. За мен това е безотговорно от страна на институциите. Като бивш собственик на ферма – допреди 4 г. имах ферма, регистрирана като животновъден обект, подлежах на проверки от институциите. Най-важното беше, че кметът на селото имаше предписание и издадена заповед за определяне на маршрут, по който животните ми да напускат животновъдния обект и да се връщат обратно. Т. е. никой от жителите на селото, в което отглеждах животните, не беше длъжен да  страда от това, че аз имам намерение да се занимавам с такова нещо. Затова според мен е редно институциите наистина да затегнат мерките на собственика на тези коне. Всички знаем кой е той, а и те го знаят, защото най-вероятно ползва и държавни субсидии. Нека да се види доктора, който обслужва неговия обект, как оформя документите. Защото за да имаш животновъден обект, се изисква попълване на голям брой документи, задължително трябва да имаш сключен договор с доктор, който да преглежда животните. Прави се инвентаризация, за всяко животно, което напуска фермата по някаква причина – смърт или продажба, се оформят документи. И най-вече да се види дали наистина има определени терен, пасища и маршрути, които конете не могат да напускат. Ние не можем да се справим с това. Според мен обслужващият доктор на въпросното стопанство трябва да дойде на място в община Бобов дол, да го поканим,за да ни покаже каква е възможността за движение на животните от този обект”, обясни Красимир Чаврагански.

Петър Йолов
Exif_JPEG_420

„Инцидентът от понеделник е четвъртият за около един месец. Добре, че наистина щетите са само материални. Но проблемът с тези коне вече излиза извън контрол, затова хората излязоха. Както каза кметът на общината, това е проблем от 2010 – 2011г.  Но тогава конете все пак бяха само по земеделските земи на арендаторите. В тия години на територията на нашето село останаха1 6000 дка земи, които вече не се обработват. Не се обработват заради тези коне, защото те съсипват всичко. Дойде моментът, в който този въпрос трябва да се реши веднъж и завинаги. Затова е този протест – за да дадем гласност на проблема, да ни чуят институциите. Защото през годините институциите си прехвърляха отговорността – на кмета на общината, на кмета на селото, на агенцията по безопасност на храните, на фонд „Земеделие“. Конете се увеличават – от 200 станаха 500, а може би и повече и са на цялата територия. Ние няма да прекъснем тази инициатива и ако не се вземат мерки, ако не ни чуят, че има голям проблем, ще затваряме и пътя“,заявиВасил Васев.И допълни: “Колкото по-бързо се реши проблемът, толкова по-добре. Така може да спасим човешки живот. Защото при предпоследния инцидент човекът претърпя телесна повреда и беше в болница. Ако трябва, оттук нататък всеки ден ще излизаме на площада. Целта е да предотвратим смъртни случаи“.

Exif_JPEG_420

Кметът на Големо село подчерта, че сред сблъскалите се с безстопанствените коне на шосето е бившият шеф на Областната дирекция ва МВР в Кюстендил Елиан Стамболийски. „Писали сме жалби до прокуратурата, но отговорът оттам е, че разрешаването на проблема е в правомощията на кмета на общината или на населеното място. Пишат ни да сложим полски пазачи или да правим огради. Земеделските производители си направиха ограждения, заградиха житните блокове с мрежи и с бодлива тел. В 21 – ви век да градим полетата. Сега искат с кмета на общината да си оградим пътя. Това е път от републиканската пътна мрежа. И ние какво да направим?Откъде да го заградим? Смантинели ли, с ограда ли? Няма как да се случат тези неща. Мястото на тези животни е в животновъдните обекти. Те съсипаха гробищния парк, паднаха плочи. В съседните села също. Те са в цялата община, не само в нашето село, в съседните общини Дупница и Радомирса. Тук в момента има земеделски производители от Гълъбник“, посочи още Васев.

Exif_JPEG_420

„Ситуацията е същата и в нашето село. В нивите на земеделските производители в землището на Мламолово е тотална щета. Сеят, торят, минават конете опасват всичкои не остава нищо. Гробищният парк също е съсипан. Викаме човека няколко пъти, казва, че не са негови конете. Ветеринарите от Кюстендил казват, че това са диви коне. Аз не знам в България да има диви коне. Едни са чипирани, други не, затова се оправдават по тоя начин. Всички знаем на кого са конете, но мерки никакви“,коментира Милчо Михайлов.

„Не може да продължава така. Обръщам се най-вече към областната управа и всички институции, чиито представители идваха на срещите, които проведохме. Там очевадно нещата вървяха към омаловажаване на проблема. Не може повече да се търпи и затова сме се събрали. Оттук започваме наистина сериозно да се занимаваме с този въпрос, няма отстъпваме назад. Няма да повтарям казаното от колегите, елате да видите какво е положението в гробищния парк в Мало село, земеделските земи какво представляват. Апелирам – крайно време е отговорните органи в Кюстендилска област да си отворят очите и ушите за проблема. Защото ме навява на мисълта, че ситуацията е по-различна, дали няма чадър над собственика“, подчерта Сашко Александров. „Какво трябва да стане? Дали трябва някой да си отиде, да не дава Господ, и тогава вече ще се размърдаме!“, добави Александров.

Селскостопанският производител Петър Йолов, който ползва земи под аренда в Мало село, показа жалба за набезите на бездомните животни и отправи призив към земеделския министър. „Това е жалба от 2022 г. Тя е до министъра на земеделието, изп. директор на агенцията по храните и кметовете на общините Дупница и Бобов дол. Тук всичко е описано. Знаете ли какъв е отговорът:„Проверени са множество на бройживотновъдни обекти“. Написано е къде е установено, че има животни, къде е установено, че няма и толкова. Така че нека министърът на земеделието да се запознае стази жалба, която естествено е до неговия предшественик, той няма как да знае всичко, но тук има входящ номер. Нека да провери какво е направила агенцията по храните, какво са направили неговите експерти по тази жалба. В Мало село имаме папка с документи с кореспонденция до прокуратурата. Отговорът е, че за опазване на земеделските земи трябва да се грижат общинските и селските кметове. Как точно да се грижат те? Прокурорът беше цитирал закона от 1969 г. Как общините и кметствата могат да управляват този процес, след като толкова неща се промениха?! До къде още да пишем?! Всеки казва: „Хванете конете и установете чии са!“.С ласо не сме се обучавали да боравим! Ситуацията е абсурдна! Смешно е!“, заяви арендаторът.

Exif_JPEG_420

„Пуснати са няколко писма, институциите са уведомени отпреди 4 г. Писахме и до министъра на земеделието, кмета на общината, кмета на община Дупница. Правихме срещи, включително и с няколко собственици на коне. Всички категорично отричаха, че конете са техни. След поредица от катастрофи се разбра на кого са конете. Институциите имат възможност да си свършат работата, но не желаят.Тези животновъди ползват вратичката в закона да не контролират животните си,  защото трябва да ги хранят. А по този начин животните са гладни и безстопанствени, обикалят цялата околия и вредят на всички. Не само на нас като земеделски производители. Ние сме и участници в движението, също пътуваме по тези пътища и на няколко пъти ставаме свидетели на катастрофи. Аз и семейството ми също сме ставали свидетели – конете пресичат през нощта, по средата на пътя и ти не можеш да реагираш, независимо от скоростта, защото това е стадо. Същевременно институциите прехвърлят топката – полицията казва, че това е работа на общината, общината – че това е работа на Министерството на земеделието, на агенцията по храните. Никой не желая да си свърши работата. Тези животни са подивели и никой не може да ги хване, никой не може да ги приближи. Казват, че не могат да ги контролират, което не е отговор. Агенцията по храните направи една проверка миналата година – на 17 животновъди в района, които са с регистрирани животновъдни обекти с коне и установиха, че не могат да ги хванат, а и нямат право да ги гонят, защото предизвикат спонтанен аборт. Така е записано в писмото. Което е крайно несериозно от страна на ветеринари. Специалисти да твърдят, че цялото стадо ще абортира, при положение, че там има и мъжки индивиди“, посочи Емил Божанов –арендатор на земеделски земи в Бобов дол.

Емил Божанов

„Конете влизат и в самото село и никой не взима никакви мерки.  Ако продължава така, ще излезем на магистрала „Струма“, категоричен бе Иван Бенков, бивш работник на ТЕЦ „Бобов дол“

„Имам овощна градина с около 100 дръвчета. Тая година набрах по-малко от 200 кг ябълки, при положение, че са брани по 2 т. Конете влизат в центъра на селото, а какво остава за земеделските земи“, каза Георги Рангелов.

Илиян  Ранков е последният, претърпял инцидент с появили се на пътя бездомни коне. Бобовдолецът като по чудо останал невредим след удара на животно в колата, която е управлявал, но возилото е за скрап. „Вчера сутринта, докато пътувах за работа, между Големо село и Бинека конете излязоха пред колата и един от тях се удари в нея. Тя вече не може да се използва, за вторични суровини е“, разказа Ранков, който живее в миньорския град, но работи в София и ежедневно пътува.

 

Както сме писали, обществена тайна е, че т. нар. стопанин на конете е от Дупница. „Отглежда” ги заради субсидиите. Потърпевшите са наясно с нравите му да заплашва и нанася побои. Затова се страхуват от него, а той си позволява да гази законите.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

5 COMMENTS

  1. От целата статия не разбрах на кои боклук собственик му криете името и не смеете да го публикувате.

  2. Големио боклук на Дупница.До един нема да ги остава ако у нащо мездре се случват тия ПТП и нашествия по земезелскета ни земя.

  3. Малко го биха по дупнишко са го оставяме на въще раце.

Comments are closed.

Most Popular