Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвят(ВИДЕО, СНИМКИ) Атентат срещу премиера на Словакия, простреляха няколко пъти Фицо

(ВИДЕО, СНИМКИ) Атентат срещу премиера на Словакия, простреляха няколко пъти Фицо

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е прострелян от възрастен мъж и е откаран с вертолет в тежко състояние.

Новината разтърси света в сряда, 14 май –  атентат и то с огнестрелно оръжие срещу премиер на страна членка на Европейския съюз.

59-годишният Фицо е настанен в болница в Банска Бистрица, откъдето идват противоречиви съобщения доколко животът му е в опасност. Според лекарите следващите часове ще са решаващи.

Нападателят е задържан. Според различни източници, той е писателят Юрай Чинтула, на 71 г. По предварителни данни стрелецът е привърженик на либералната партия “Прогресивна Словакия”. Чинтула открито е изразявал омразата си към левицата в социалните мрежи, а през последната година – и към Фицо.

Снимки - SkyNews
Снимки:  Sky News

Свидетел казва Ройтерс каза, че е чул няколко изстрела и че е видял полицията да задържа стрелеца. Свидетелят каза, че е видял служители по сигурността да бутат някого в кола и да потеглят.

 

 

Очевидци разказват, че стрелбата е станала след заседание на правителството и е имало 3-4 изстрела, след което той е паднал на земята.

 

По непотвърдена информация, мъж от тълпата е извикал “Робърт, ела тук”, след което е започнала стрелбата.

Хеликоптер откара ранения премиер не в Братислава, а в болница в по-близката Банска Бистрица.

Роберт Фицо заема поста министър-председател на Словакия през октомври 2023 г. Медиите често наричат Фицо проруски политик. По-рано той нарече Украйна “най-корумпираната страна” и обеща да блокира помощта на ЕС за Киев. Въпреки това на среща с украинския министър-председател Денис Шмигал през януари той се съгласи, че в отношенията между двете страни трябва да се започне политика на “нов прагматизъм”.

В социалните мрежи се появиха снимки и видео от задържането на нападателя и отвеждането на ранения премиер.

Шок и възмущение

 

“Осъждаме категорично атаката срещу Робърт Фицо, пожелаваме му бързо възстановяване, сила и кураж на семейството му”, обяви служебното правителство на България в реакция на атентата.

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната „Прогресивна Словакия“ Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо. „Недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро“, подчерта той.

Главният прокурор на страната обеща да бъдат предприети „всички действия, така че извършителят да бъде безкомпромисно и справедливо наказан“.

Не закъсня и острата реакция на отговорните европейски фактори. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „остро осъди подлото нападение“ срещу Фицо. „Подобни актове на насилие нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията – най-ценното ни общо благо. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство“, написа тя в социалната мрежа Х.

„Бях дълбоко шокиран от чудовищното нападение срещу моя приятел, министър-председателя Роберт Фицо“. Това написа в социалната мрежа Х унгарският премиер Виктор Орбан. „Молим се за неговото здраве и бързо възстановяване! Бог да благослови него и страната му!“, добави Орбан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа Х, че „нищо не може да оправдае насилието или подобни нападения“. „Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство“, добави той.

България също осъди нападението над словашкия премиер.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular