Wednesday, May 29, 2024
HomeРегионДупницаКметът на Бистрица  Христо Христов пред отстраняване от длъжност, ОИК ще проверява...

Кметът на Бистрица  Христо Христов пред отстраняване от длъжност, ОИК ще проверява има ли фирма

ЕТ „Христо Христов – Стрелец“ на път да отстреля собственика си от кметския стол

Кметът на Бистрица  Христо Христов е изправен пред опасността да бъде отстранен от длъжност, става ясно от решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Дупница. Предстои извършване на справка в Агенция по вписванията относно дейността на фирма на Христов.

В комисията е постъпил сигнал от Милен Попов за извършване на търговска дейност от кмета на планинското село, който е вписан като едноличен търговец – ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, и в определения от закона срок не е предприел никакви действия за прекратяване на извършваната търговска дейност.

До настоящия момент (09.05.2024г., т.е. 6 месеца след встъпване в длъжност) лицето продължава да е регистрирано като едноличен търговец, като не е заявил вписването на каквито и да било обстоятелства, свързани с прекратяване на дейността.

Поради неизяснени обстоятелства относно липсата на предприети действия за прекратяване на търговската дейност на ЕТ „Христо Христов – Стрелец“, ОИК следва да извърши служебна справка в Агенция по вписванията и да изиска документи от Христо Христов, гласи решението.

Христов е уведомен за постъпилите сигнал и документи и му е предоставена възможност да направи писмено възражение за предсрочно прекратяване на пълномощията му като кмет на кметство село Бистрица пред Общинската избирателна комисия в тридневен срок от получаването на писмото. Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия.

Известно е, че до месец след избирането си кметовете са задължени до месец след избирането си да се отпишат от всякакво участие във фирми. Неизпълнението на тази законова разпоредба води до предсрочно прекратяване на правомощията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular