Пуснат е мъжът, прегазил Филип на ул. “Гурко”

Родителите на прегазения Филип са категорични, че правосъдната система работи за комфорта на престъпниците

Пуснаха на свобода шофьора, блъснал и причинил смъртта на 14-годишния Филип Арсов през септември 2023 г. в София. Това съобщиха  близки на погубеното дете, които организират протест заради решението. Роднини и приятели на Филип ще блокират кръстовището на улиците “Гурко” и “Шишман” в сряда между 18 и 19 часа.

Мярката е изменена преди седмица в “домашен арест” от Софийския градски съд.

На 2 септември, малко след 21 ч. Петър Тодоров блъсна момчето, докато пресича улица “Гурко”.

Във фаталната за Филип вечер Тодоров е карал с 2,1 промила алкохол в кръвта, с 88 км/час при разрешени за центъра на София 30.

37-годишният мъж  има и 5 предишни нарушения, като първото е от 2005 г. Експертизите показват, че мъжът се е движил с поне 80 км/ч и дори не натиснал спирачката. В колата Тодоров бил с жена и дете.

По-късно Софийският градски съд обяви основните мотиви за пускането под домашен арест на Петър Тодоров, обвинен за катастрофата на ул. „Гурко“.

Според съда няма опасност Тодоров да се укрие след излизането си от ареста. „Лицето е с установена самоличност, местоживеене, семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на България. Предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, е недопустимо мярката да бъде удължена само заради характеристиките на престъпната дейност и обществената опасност на деянието. Към настоящия момент мярката „задържане под стража“ вече се явява несъответна”, гласят мотивите на съда за промяната на мярката за неотклонение на Тодоров.

В София се организира протест срещу решението на съда мъжът, прегазил пиян 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата да бъде пуснат от ареста. Решението – мярката му за неотклонение да бъде заменена с “домашен арест” е на Софийския градски съд и стана ясна вчера.

Близките на загиналото момче заявиха, че ще блокират кръстовището на ул. Гурко, където се случи трагедията.

“Научихме съвсем случайно за освобождаването на обвиняемия. Адвокатът ни уведоми, че е разбрал, че обвиняемият е пуснат не от вчера, а от началото на месеца. Съдебното заседание е било на 1 февруари. Съдия по заседанието е бил Виктор Чаушев, а прокурор Мария Стоянова. Тъй като ние не сме страна по тези производства, научихме много по-късно, нямаме мотивите, не знаем защо този човек е освободен под домашен арест”, обясни Красимир Арсов, баща на прегазения Филип.

“Искането на обвиняемия е стигнало да правилния съдия и съдията го пуска вкъщи, в домашния си комфорт”, категорична е майката на убитото момче – Николина Петкова.

“Съдебното производство не е приключило, но гледайки как функционира нашата съдебна система е възможно обвиняемият да повлияе на съдебния процес”, подчерта опечаления баща.

Красимир Арсов разказа, че негов близък веднага след опелото на сина му е го е уведомил, че има информация, че бащата на обвиняемия вече е платил и ще го пуснат.

“Аз му казах, че е абсурдно, но очевидно не е. Съдебната ни система, след вчера се убедих, не работи за справедливостта, а за да престъпниците се чувстват комфортно”, каза Красимир Арсов.