Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниБългарияПървата дама била застрашена, НСО я пази, но е тайна защо

Първата дама била застрашена, НСО я пази, но е тайна защо

la-prima

Десислава Радева придружава съпруга си при официални събития и посещения

Съпругата на президента Десислава Радева е с охрана от Националната служба за охрана (НСО), тъй като е застрашена сигурността й. Това става ясно от съобщение на службата във връзка с публикации в медиите и запитвания от журналисти, че Радева се вози в автомобил на НСО и има охрана. Информацията обаче е секретна, така че конкретната причина остава неясна.

В позицията на службата се казва:

“На членовете на семействата на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана, включително и на президента на Републиката, може да се осигури охрана на основание чл. 22, ал. 1, т. 3 от ЗНСО, с което се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК”.

От НСО подчертават, че фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисия по закона. Освен това, решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията.

“По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната”, завършва съобщението.

RELATED ARTICLES

Most Popular