Първо във „Вяра”: Бившият военен Радослав Тодоров уби с паве баща на 5 деца в ромската махала в Благоевград, 300 роми от цяла България обсаждат града

Николай Ефтимов беше весел и кротък човек, грижовен и любвеобилен, работеше каквото намери, трудолюбив беше, твърдят съседите.

Лидерът на световната ромска организация и еврокомисар Петко Асенов: Тодоров мрази ромите, защо не е задържан, да нее човек на Красимир Каракачанов, искаме справедливост

Николай стоял пред магазина в квартала, а Тодоров стоварил цялата си омраза върху главата му, не можел да гледа ромите от терасата си, сподели братът на убития Юлиян  

Петко Асенов пътува към ромската махала в Благоевград.

70- годишният бивш военен Радослав Тодоров уби с паве 48- годишния Николай Ефтимов- баща на 5 деца. Убийството възрастният мъж извършил с особена жестокост. Кървавото зверство е станало пред очите на деца и над 20 души от ромската махала „Здравец” в Благоевград. Инцидентът станал на 11 юли на площада пред магазина в квартала. 11 дни лекари от столицата се борили за живота на Ефтимов, но днес в 9 часа той почина. Новината потресе целия квартал. Над 300  роми се вдигат на бунт, за 19.00 часа е насрочен протест пред магазина в квартала. Към Благоевград се стичат роми от цяла България. С делегация пристига и еврокомисарят на ромите Петко Асенов и лидерът на ДРОМ Илия Илиев. “Ние сме християни, искаме справедливост, протестът ще бъде мирен, няма да се бием с никого, просто сме смутни и искаме затвор за извършителя.”- казаха от махалата.

„Крайно време е този, които нарушава законите в тази държава, да си понесе отговорността и да бъде съден по бързата процедура, както е в Румъния. Тези чадъри от министри, депутати и не зная още от кого да се вдигнат. Разбрах, че военният е бил само за час в полицията и е пуснат. Той е обществено опасен. Докладваха ми, че е заливал с гореща вода дечица ромчета, защото мрази циганите.”, каза лидерът на световната ромска организация и еврокомисар Петко Асенов.

Починалият Николай има четирима братя и две сестри. „Ние не знаем къде се намираме и какво ни се случва. Струва ни се, че е сън. Брат ни Николай има 5 деца. Сам ги отглежда, съпругата му Магдалена Щърбева го напусна. Какво ще стане сега с тези деца, ние няма да ги оставим, но кой ще поеме отговорността за тях? Какво ще направи държавата. Брат ми си е стоял кротко пред магазина в квартала. Всяка вечер се събират там около 20 души и си споделят, смеят се. Брат ми си е говорил с друг човек и изведнъж по главата му се стоварва паве. Военният минавал, говорил си под носа и го ударил. Разбрах, че той не искал ромите да се събират пред магазина. Живеел в съседния блок и като излизал на терасата не можел да гледа ромите. Така стоварил цялата си омраза върху главата на Николай, без причина”, каза 46- годишният брат на починалия Юлиян Ефтимов.

Хората от ромсикте квартали на Благоевград са ужасени, събират се и искат справедливост по закон.

„Имаме над 20 души свидетели, държим Тодоров да бъде осъден и да лежи в затвора, както и да осребри грижата за петте деца”, каза сестрата на починалия Силвана. Децата са безутешни, Даниел, Димитър, Кирчо, Мариян, Марияна и Малин са в жесток стрес. Трупът на баща им още не е докаран, тъй като семейството няма 200 лв. за това. Цялата махала се обедини и събра средствата, за да се транспортира тялото на Николай до Благоевград, погребението ще бъде утре.

„Кой е този бивш военен, който уби човек и не беше задържан? Кой стои зад него? Директорът на ОД на МВР Благоевград или някой друг? Вярно ли е, че той е човек на Красимир Каракачанов?”, пита Петко Асенов.

Радослав Тодоров има две деца, жена му Лиляна продава билки.

 

Военният уби бащата на пет деца, това държава ли е, питат съседи и родственици на починалия.

Сестрите на починалия.

Приятели и съседи събраха пари, за да транспортират тялото на починалия от София до Благоевград.

Силвина, сестра на починалия Николай.

Юлиян Ефтимов

Даниел, който е в четвърти клас и сестричката му Марияна и близките им са в шок. От полицията мълчат за инцидента. Екип на ВЯРА беше пред дома на военният Радослав Тодоров, но вратата остана заключена. Той запазва правото си на коментар.

 

Всички права запазени. Цитиране на статията само с линк към сайта на вестник ВЯРА.

Очаквайте подробности в печатното издание на вестника във ВТОРНИК.