Калоян Ханджийски: “Био ТЕЦ Рубин” на Георги и Илиян Личеви ни отрови въздуха в Благоевград, а екоорганизации и министерства са пълен пас!

“Страшен вредител в Благоевград е предприятие “Био ТЕЦ Рубин”, собственост на предприемачите Георги и Илиян Личеви.Въпреки, отровиха ни. Благоевград няма никаква индустрия и се намира в подножието на три планини, статистиката сочи, че сме трети по замърсеност град в страната”, това обяви общинският съветник  Калоян Ханджийски, които е събрал подписка с над 500 души за затваряне на предприятието.

“Официално дружеството “Рубин 08” произвежда ток от слънчогледови люспи, но по непотвърдени данни в котела се горят различни видове отпадъци. Преди време Личев изкупувал изрезки от платове от цех в Благоевград, намиращ близо до ТЕЦ-а. Пушеците от комина тровят въздуха областния център, но отговорните институции си затварят очите. Съоръжението за производството на електрическа енергия денонощно изпуска гъст черен пушек, който е предпоставка за здравословни проблеми на хората. Парадокс е, че предприятието е “Био”, но трови всички нас”, коментира Ханджийски.

Казусът с “Рубин” е повече от три години собствениците на намиращите се в съседство фирми. Преди време имаше и подписка от РМА “Стримон”, от Колежа по икономика и мениджмънт, фирма “Ванико”, търговци и редови граждани. Срещу “Рубин” до момента са депозирани над 100 жалби в РИОСВ и други институции. Успоредно с гъстия пушек турбината издава пронизителен вой, който се чува особено силно в нощните часове.

“Известно е, че има подписка, подкрепена от над 500 души до общината и до министъра на околната среда и водите. Недоволните са готови и на гражданско неподчинение, ако предприятието продължи да работи. Адекватна реакция за съжаление все още няма”, заяви Ханджийски.

Хаджийски готви и предложение пред ОбС за монтиране на уреди за измерване на степента на замърсеност в реално време. За реалната параметри на замърсяване на въздуха ще се разчита на техниката, а не на чиновници, които са склонни към корупция и неглижиране на проблема.

От РИОСВ – Благоевград казаха за Еновина, че са издали предписание на “Рубин” в срок до 18 август да се монтира допълнително пречиствателно съоръжение за очистване на прахо – газовата емисия.