Работникът Георги Методиев от скелето пред блок „Отец Паисий” №13 в Дупница: Подписах договор пред Костадин Костадинов и баща му Круме

Георги Методиев

Съпартийците на Костадинов Гичка Михайлова и Иван Раков набавят дограма и строителни материали за блоковете

Купих си къща на Дренски рид, гледката е превъзходна, строя си още две стаи, призна пред „Вяра” Костадинов

„Общинският съветник Костадин Костадинов участва ли като подизпълнител на обекти по програмата за енергийна ефективност?”, захапа колегата си от ОбС – Дупница екскметът Пламен Соколов.

Баща и син Кацарски (вляво и вдясно на снимката) бяха на обекта.

„Аз съм страхотен шовинист, за мен преди всичко е интересът на града. Как е възможно Костадин Костадинов да е подизпълнител, това го чувам отвсякъде. Искам да попитам как спечели този човек? Първо сме дупничани, после сме с партийни пристрастия. Това търговия с влияние ли е? Съпругата му е в общината, а той по строителните площадки”, заяви Соколов на почивка по време на една от последните сесии на ОбС в Дупница. След това той в залата от микрофона директно попита градоначалника Чимев дали има общински съветници, които работят по санирането на блокове в града. Кметът Методи Чимев обяви, че нито един съветник не е участвал в конкурс за саниране на блокове и съответно не е спечелил поръчката.

„Твърде възможно е обаче да има съветници, които да работят със свои фирми като подизпълнители. Този тип сделки се сключват извън общината и са въпрос на договорки между спечелилия обществената поръчка и другите фирми. По никой начин аз и общинската администрация не можем да повлияем на това. Всеки изпълнител има право да работи с подизпълнител, законът го позволява”, заяви кметът и обеща да провери случая и уточни: „За нас най-важно е всички блокове да бъдат санирани, защото така ги възкресяваме.

Костадин Костадинов

Сградите са на по 30 и отгоре години и времето, в което ще бъдат годни за обитаване, изтича. Този период е около 50 години в зависимост от това как се е експлоатирала и поддържала сградата. Санирането е нашият шанс да удължим живота на сградния фонд не само в Дупница, но и в страната. Всеки, който е броил пари, за ди си купи собствено жилище, знае колко скъпо е това. Един ремонт, който ще даде на сградата още 50 години живот, е безценен подарък.

Пламен Соколов

В противен случай законът е ясен – всяка опасна сграда подлежи на събаряне. Земята под блоковете е общинска и кметът е длъжен да следи състоянието на сградите. Ако няма саниране, това ще изправи управниците след нас пред угрозата да събарят блокове. Със санирането не само спасяваме сградите, но те стават по-красиви, по-топли, по-енергийноефективни, че и цената на имотите се вдига. За нас най-важното е санирането да бъде качествено. Строителите ще отговарят за това пред контролните органи и съда”.

Отидохме, за да проверим на място кой санира блок на ул. „Отец Паисий” 13.

„Работя във фирмата на Костадин Костадинов, дето е при Лефтеров. От известно време съм в тая фирма, не знам как й е името точно. Имам договор, плащат ми”, сподели работник, докато бъркаше цимент на тротоара пред блока на ул. „Отец Паисий” 13. Човекът отбеляза, че на обекта има работници от много фирми. „Много сме, от различни фирми и работата ни е различна”, допълни той. На въпроса защо са без каски, негови колеги, някои от които току-що слезли от скелетата, отговориха: „Отиваме на обед, с каски ли да идеме и там?!”.

„Подписах договор. Извикаха ме Костадин Костадинов и баща му Круме и пред тях бе направен договорът. Много съм благодарен, че имам работа. Не съм от тук, от Благоевград съм”, сподели работник, представил се като Георги Методиев.

Санирането на блока на ул. „Отец Паисий” 13 е възложено на „Инженеринг Вас строй” – Сапарева баня, с управител и едноличен собственик Константин Кацарски – син на общинския съветник в планинската община Йордан Кацарски. Баща и син Кацарски бяха на обекта. Той е общински съветник в ОбС – Сапарева баня, живее в село Овчарци и е съсед на общинския съветник Иван Раков, който е част от ОДБ, оглавявано от Костадин Костадинов. Раков има фирма за доставка на строителни материали и почти всички подизпълнители купуват от него. Любопитна подробност е фактът, че втори човек от листата на Костадин Костадинов участва като подизпълнител по саниране на блокове. Това е фирмата на Гичка Михайлова от село Бистрица, която беше пета в листата на Костадинов, но не успя да влезе в ОбС – Дупница. Фирмата на Михайлова поставя новата дограма в част от блоковете.

„Не участвам в санирането, с Гичка Михайлова сме скарани и не поддържаме връзка. За останалите не отговарям и не зная нищо”, каза Костадин Костадинов, който се сдоби с лъскав фолксваген пасат. Той има и друга прекрасна придобивка – къща с парцел на Дренски рид. „Това вече е така, гледката е превъзходна. Но не е къща, а палат”, пошегува се Костадинов. Според дупничани на мястото се разгръщат мащабни строителни дейности, но Костадинов заяви, че прави само две стаи.

Строителен предприемач от Дупница пред целия колектив в редакцията на вестник „Вяра” сподели: „Работниците на Костадин Костадинов работят много добре по ул. „Отец Паисий” 13. Има някои пропуски, но те са заради бързането около гоненето на срокове”, каза той и помоли да не съобщаваме името му.