С мощни скандирания 1500 дупничани посрещнаха експремиера: Бойко Борисов: В понеделник искам спокойна държава, затова ни трябва подкрепата ви, само гафът „Белене” на БСП ни коства 1,2 млрд. лв., с тези пари Дупница щеше да стане Париж

Всяка коалиция се ражда след компромис, гласувайте ни доверие, за да може да поемем пълната отговорност, трябва да работим яко като нация, за да имаме растеж

Само през януари оставихме 860 млн. лв. излишък в бюджета, парите стигат за скока на учителските заплати за две години напред

 Подкрепете ни на вота в неделя, ние знаем как да ви се отблагодарим, заяви пред препълнената зала вторият в листата на ГЕРБ Ивайло Константинов

Над 1500 дупничани препълниха новата спортна зала на Дупница и посрещнаха с мощни възгласи „Победа”, „Бойко”, „Ивайло“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и кандидатите за депутати за Кюстендилска област. Шефът на спортната зала Васил Панчев и още над 50 дупничани разпънаха плакати с лика на Борисов и кандидат-депутатите от Дупница Ивайло Константинов и Радослава Чеканска.

Бащата на братята магистрати Ивайло и Камен Василеви – учителят Васил Христов поглъщаше всяка дума. „Много се радвам, но сърцето ми е свито. Страхувам се, че този път фабриката за измами на червените работи с пълна сила”, каза той.

Прочутият гербер Венцислав от бобошевското село Блажиево не сдържа емоцията си и издаде: „Цялото село сме с вас, цялото село ще гласува за Ивайло Константинов с преференция № 2 в бюлетината на ГЕРБ с №11”.

Най-възрастната дама в залата беше 94-годишната Сийка Бабанева, тя беше дошла с най-добрия си приятел Методи Янев. До тях седеше директорът на ДТ „Невена Коканова” – народният любимец Славчо Пеев. В залата бяха и дупнишките патриоти, начело с лидера си Ивайло Терзиев. В залата беше и съпругата на кмета Чимев – Клементина. Най-малкият посрещач беше внучката на архиерейския наместник отец Паликарски – Ангела, която изслуша речите в ръцете на баба си Димитрина – директор на детската градина в село Яхиново.

„Трябва ни не само победа, трябва ни убедителна победа. Искам да имаме в понеделник една спокойна държава и стабилно правителство. Но за това се нуждаем от вас.

Защото иначе започват тежките консултации, ние така ги наричаме, вие му казвате пазарлък. Започва се с едно „дай ни образованието, дай ни отбраната, дай ни здравето, дай ни външното, дай ни социалното…” Сега, като се изправя пред хората, като обикалям по градовете- учителите сърдити, военните сърдити, докторите сърдити. Ама ние бяхме коалиция, не сме управлявали сами, защо ни търсите само на нас отговорност? За да стане коалицията и да има правителство, се правят компромиси. А те, другите, си управляват както си знаят. Затова ни трябва резултат, с който да носим по-голяма отговорност и да избегнем този пазарлък. Нуждаем се от вас.

Трябва народът да се обедини, за да запазим стабилността и да дадем ръст. Европа има нужда от стабилна държава на границата с Турция. Да спрем въртележката, в която се въртим от 27 години. Тъкмо тръгне държавата, направим грешна стъпка и се върнем назад”, призова дупничани Бойко Борисов. Той беше категоричен: „БСП нямат аргументи, за да ни победят. След разгрома от управлението на Орешарски те са били само опозиция и нямат нищо направено, а растат. Ние можем да бъдем по-добри. Имаме опита, направили сме си изводите. Ще започнем с битката срещу корупцията, знаем, че хората искат най-вече справедливост. Всички знаят какво беше положението в града и какво е сега. Всички знаят кои бяха лидерите на Дупница и къде са сега. Положихме много усилия, решени сме да довършим започнатото.

При нас няма празни обещания, вдигаме пенсиите плавно. През 2009 г., като си тръгна Станишев, на последното заседание на Министерския съвет вдигна пенсиите и се похвали с този скок. Но тези 10% отгоре започна да ги плаща ГЕРБ. И аз можеше преди да си тръгна сега да кажа, че вдигам пенсиите с 50%. Важното е обаче кой плаща след това. Защото всяка година на първи януари над 5 млрд. лв. ние наливаме в НОИ, защото ако чакат на пенсионните фондове, пенсионерите ще вземате 50 лв. пенсии. Цялата кампания на БСП мина под това мото. Ние искаме бабите и дядовците, които се грижат за внучетата си, докато родителите са на работа, да получават заплати.

Това е важно за икономиката, защото родителите са на работните си места. Българската жена е работлива и същевременно е добра майка. С парите, които ще отделяме за заплатите на дядовци и баби, които гледат внуците си, ние даваме спокойствие на жените да работят, без да се притесняват за децата си. Трябва да се знае, че ние сме малко като народ, имаме малко работници и е важно родителите да се връщат на работа възможно най-бързо, за да изкарват парите и за пенсиите.

Работещите хора в България са малко, за да дават нужния ни БВП. Затова трябва да се напънем яко и да работим като нация. Другото за вдигането на заплати и пенсии са просто приказки. Пенсиите и доходите се вдигат само когато се работи. Всеки работодател иска да вдигне заплатите, но първо трябва да се произведе нужната продукция.

Затова през последните тримесечия на миналата година България беше втора в Европа по ръст на икономиката, имахме 3,8%. Един месец откакто ГЕРБ не управлява растежът падна на 2,5. Не трябва да допускаме старите грешки. Защото кметът на Дупница Методи Чимев е благодарен, че са влезли няколко десетки милиона в общината, а аз мога да кажа колко са излезли от джобовете на българския данъкоплатец за тези две години.

Правителството на Първанов, Станишев, още от НДСВ като се започна, решиха, че ще правят АЕЦ „Белене”. Всъщност те никога не са искали да я има тази централа. Два пъти през този период БСП идва на власт, два пъти не си помръдна пръста да строи централата. Преди две години при Орешарски защо не построиха „Белене”, като сега отново повдигат темата? Нека всеки български данъкоплатец и гражданин знае, че в края на декември платихме 1 200 000 000 лв. живи наши пари след присъдата по арбитражното дело за втората атомна централа. Дължахме и още 90 млн. лихви, но се разбрах с президента на Русия Владимир Путин и той ги опрости. Призовавам ви, не вярвайте на никой, който ви говори за „Белене”. Правителството по времето на Костов даде ТЕЦ „Марица 1” и ТЕЦ „Марица 3” с 15-годишни договори със задължително изкупуване на енергията. Когато се върнахме на власт преди 2 години, се бяха натрупали 1 300 000 000 лв. за плащане от държавата. Иначе парите щяха да дойдат за плащане на вашите електромери. През 2014 година паднахме заради цената на тока. Затова направихме всичко възможно, за да не мръдне цената. 1 300 000 000 лв. живи пари”, обърна се Борисов отново към домакина си Методи Чимев и продължи:

„Представете си Дупница с 1 300 000 000 лв. Ще стане не София, а Париж. Така правителството на ГЕРБ, патриотите и реформаторите плати и 1 300 000 000 лв. за американските централи. В първия месец от идването на Орешарски на власт беше съборена КТБ. 3 700 000 000 лв. живи пари отидоха, за да се погасят вноските на вложителите с влогове до 100 000 евро. Като се тегли чертата и се събере всичко, се получават едни 6 200 000 000 лв. Пари, които плати най-бедният народ в Европа заради изборите си през предишните години. Платихме за това, че сме избрали СДС, после БСП. Ако не беше дошло правителството на ГЕРБ, за да спрем и 7-ия реактор на АЕЦ „Козлодуй”, който Стойнев отиде и договори, залагайки 5-и и 6-и реактор, щяхме да имаме за плащане още 10 млрд. на американците.

Дойде ГЕРБ на власт и най-големият ни кусур, е че се санират блоковете. Проблем е това, че хората ще живеят в хубави и топли сгради. Ще ви кажа, че един блок има 50 години живот. Със санирането животът му се удължава с още поне 40 т.е., ако тези сгради не се санират, след години те ще подлежат на събаряне. Да не говорим, че след ремонта се вдига цената на имота. Кое е лошото, което сме направили? В тези блокове живеят всякакви хора, санирането е за всички.

Изградихме АМ „Струма”. Сега пътят до София е 25 минути. Имате обновен център, вижте тази зала, в която сме се събрали. Това всички го виждате. БСП, като дойде на власт, много обещава. Преди 2,5 години управляваха БСП. Премиер беше Орешарски, министърът на финансите беше Чобанов. Какво се случи след това? Орешарски беше кандидат за президент от ДПС, а сега Чобанов води листата на ДПС. Изводът е, че когато избираш БСП, трябва да си наясно кой идва с тях. През есента избрахме президента Радев. БСП твърди, че са спечелили президентските избори. Сега имаме за премиер Огнян Герджиков от правителството на НДСВ. Ако БСП дойдат за трети път на власт, се чудя какво ще ни предложат. Не вярвам да е добро, защото отново ще трябва да сме събрали няколко милиарда в повече да плащаме за техните сметки. 4 700 000 000 лв. събрахме повече от контрабандистите и ги вкарахме в държавата. С тези пари давахме и бонуси на пенсионерите. И сега парите за Великден, които ще им се дадат, пак са събрани от нас. Само през януари оставихме 860 млн. лв. излишък в бюджета. Затова, за да станем всички по-добри, по-грамотни, сме предвидили 350 млн. за повишаване на заплатите на учителите. И това е възможно, защото само за януари ние сме успели да спестим тези 860 млн., т.е. подсигурили сме парите за скока и за догодина. 

Решени сме да спрем тормоза, който бюрокрацията упражнява над хората. Връщаме топката при администрацията. Когато един гражданин има нужда от документи, само си подава молба, всичко, което има като допълнителна информация, да се изиска, държавата е длъжна да си го събере сама. Няма да ни мотаят от стая в стая. Ако ти искат свидетелство за съдимост, служителката ще си го вземе от масивите с информация на съда, ако иска информация за платени данъци, ще си я вземе от данъчните служби, които най-често даже са в сградите на общините. Плащаш си таксата и си чакаш нужните документи, ако не получиш отговор в законоустановения срок, това се счита за мълчаливо съгласие, значи кметството е съгласно. Така кметът ще носи отговорност. Да видим тогава дали служителите няма да работят. Няма да има – сега пия кафе, в 12 часа обядвам, после съм кисела и не мога да работя, защото ще започнат да псуват по кмета”, очерта основните аспекти от програмата на ГЕРБ Борисов и разсмя аудиторията с клип, който гледал в интернет. Един пълен мъж се мъчи да си закопчае ските, но не може да се наведе и сипе люти попръжни по държавата. „Така е, човек винаги си го изкарва на държавата, като се ядоса”.

Бойко Борисов се ангажира, че ГЕРБ ще работи за това следващите избори да са по мажоритарната система. „Ние сме мажоритарна партия, създадени сме от народа, от вас. От нас има смисъл само ако имаме доверието на хората”, категоричен беше той. Освен това лидерът на ГЕРБ заяви, че ще се спират социалните помощи на родителите, които не пращат децата си на училище. Ще има реформи и в ТЕЛК-овете, в момента държавата плаща 1 600 000 000 лв. за фалшивите инвалидни пенсии, отчете експремиерът.

„Най-важното от всичко е да върнем младите хора, именно затова съм част от тази листа и затова ще се боря. За пръв път държавата е финансово и икономически стабилна и имаме шанс това да се случи. Независимо от истеричните крясъци на нашите опоненти, работа ни е да представим, да следваме и показваме програмата си такава, каквато е, защото е икономически издържана във всяка една точка. Благодаря ви, че напълнихте тази зала, надяваме се, че ще ни подкрепите и на 26-и, а ние съответно знаем как да ви се отблагодарим”, заяви пред препълнената зала вторият в листата на ГЕРБ Ивайло Константинов.

„През последните 5-6 години благодарение на премиера Борисов и правителството на ГЕРБ в нашата община влязоха 61 млн. лв. Благодарение на този ресурс по оперативни програми се случиха нещата, които всички ние виждаме, които промениха облика на Дупница. За новия програмен период чакаме още 20 млн. Ще уточня само, че бюджетът на общината е 20 млн. лв. Бързо се смята колко години всички ние трябваше да заделяме тези пари, за да направим всичко, което вече е изградено. Искам да се похваля, че блоковете за саниране в общината, които бяха 24 на брой, станаха 80, това ще се случи само ако този отбор бъде на власт”, каза кметът на община Дупница Методи Чимев и призова присъстващите да гласуват с бюлетина №11 и преференция №2 за Ивайло Константинов.