Saturday, July 27, 2024
HomeБизнесРазиграват на търг и втория етаж на ГУМ в Дупница

Разиграват на търг и втория етаж на ГУМ в Дупница

Наемателите на 27-те щанда на партера подписаха договори

 

В Дупница предстоят търгове за отдаване под наем и на търговските площи на втория етаж на ГУМ. Търговците от 27-те щанда на партера на общинския магазин, намиращ се в центъра на града, за които бяха проведени процедури, вече са подписали договори.  Това съобщи председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който коментира приключилите търгове на пресконференцията, свързана със сесията на местния парламент на 24 септември.

„И 27-те щанда са с подписани договори. За 4-5 щанда класираните на първо място са се отказали и са спечелили вторият или третият. Финансовият резултат, който е определящ, но не най-важен, е повече от отличен. Наемите се увеличават и приходите следва да се увеличат двойно, тройно, четворно. Безспорен триумф е привличането на много голяма цена на обособения магазин на сръбската дрогерия. За мен е важно, че само този магазин ще донесе повече приходи на ГУМ отколкото всички досега. Чисто икономически това показва, че интерес към ГУМ има въпреки оплакванията на досегашните наематели. Че този ГУМ, който е на гражданите на Дупница и неговата основна функция е да формира приходи в общинския бюджет, а след това те да се разпределят за нуждите на града, ще донесе 4-5 пъти по-висока печалба от досегашната”, подчерта председателят.

Въпреки очакваните огромни приходи Костадинов е разочарован, че в магазина не са привлечени външни търговци. Както и от обидите, отправени към него от досегашни наематели. „Причината е, че за първи път се проведоха честни процедури. Никога досега там не е имало честно и чисто нещо. Тези, които най-много ме критикуваха и ми нанесоха такива жестоки обиди, отправиха такива нечестни и несъстоятелни обвинения към мен, плащаха 2-3 пъти по-ниски наеми, отколкото колегите им на по-неатрактивните щандове. Тези хора създадоха такъв невъобразим шум именно с тази цел – да ме опетнят, да опетнят съвета и така да реализират съкровената си мечта – отново тихомълком, тайно, с други методи да им се подпишат договори на ниски цени”, заяви Костадинов. ОбС шефът отбеляза, че очаква под 10% от търговците, сключили договори, да имат проблеми с плащането на наемите.

„В личен план съм простил на търговците. Не за първи път съм хулен, обвиняван и сочен с пръст. Имало е и много други кампании срещу мен, но не съм се огънал. Съветвам ги обаче да седнат и ръка за ръка, заедно с ръководството на ГУМ, заедно с Общинския съвет, заедно с кмета да помислим как да направим магазина красив и атрактивен. Не че наемите не са високи, но съветът ми е търговците да направят така, че да имат високи приходи”, обясни Костадинов. И допълни, че наемателят на обособената част от магазина на партера, която е 315 кв. м, ще вложи там над 100 000 лв. и това е пътят.

„Сега предстоят търгове и за втория етаж. Умишлено ги забавихме, за да може, ако има отпаднали от първия етаж, да играят за втория. Само че и за там ще търсим наематели за по-големи площи. И ще бъде конкурс, защото в конкурса може да се заложи изискване за инвестиции. Отиваме и към третия етаж. Важното е магазинът да стане красив, приветлив”, подчерта ОбС шефът.

Междувременно стана ясно, че веригата „Лили дрогерия”, която спечели споменатите 315 кв. м площ на партера срещу 14 258 лв. месечен наем, се очаква да заработи в началото на декември. Ремонтът на новообособявания магазин ще започне в началото на ноември. Щандовете на останалата търговска площ, които ще се разположат по новата схема, ще се подреждат в събота и неделя.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular