Разкриха печатница за фалшиви долари и евро във ВУЗ в София

Софийската градска прокуратура и МВР разкриха голямо количество фалшиви долари и евро, печатани на територия на висше учебно заведение в София.

Мъж и жена са задържани по обвинение в производство на фалшиви евро и доларови банкноти и документи за самоличност. Двамата са осъществявали дейността в хале във висше учебно заведение, в което мъжът е работил като печатар на трудов договор.

От прокуратурата и МВР отказаха да уточнят кое е висшето училище.

На въпрос наясно ли е било ръководството му с тази незаконна дейност, директорът на ГДБОП Любомир Янев отговори:

„Това предстои да разберем от разпитите на свидетелите. Към настоящия момент няма данни ръководството на учебното заведение да е било наясно с тази престъпна дейност. В това хале, на тази печатарска машина, до момента има данни, че са отпечатвани здравни книжки, различни опаковки, рекламни материали и други документи.

Разследващите предполагат, че двамата задържани са част от международна схема за търговия с фалшиви пари. Първи за разкритите фалшиви долари и евро съобщи главният прокурор Инат Гешев в профила си в туитър. „Българските правоохранителни институции продължават активно да пазят финансовите интереси на Европейския съюз и на партньорите ни от САЩ“, написа той. Гешев качи и кратко видео от посещението си в СДВР, където се вижда как разглежда намерените фалшиви банкноти в присъствието на главния секретар на МВР Ивайло Иванов и директора на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Любомир Янев.

Заловените фалшиви банкноти са общ номинал 4 млн. долара и 3,6 млн. евро.

„Впечатляващо! Това може би е една от най-големите суми, които е намирана“, коментира Иван Гешев./БНР