Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниБългарияПочти цяла България вече е в червената зона

Почти цяла България вече е в червената зона

Проф. Асен Балтов: На предела сме, трябва да се мисли за по-сериозни мерки

7269 пациенти с коронавирус са в болница, отчита единният информационен портал към 00,00 часа на 16 март. Така броят на хоспитализираните надмина този от времената на декемврийския пик на пандемията у нас. Тогава най-големият брой хоспитализации е отчетен на 14 декември – 7244. В интензивни отделения има 577 души. Това означава, че само за едно денонощие броят им се е увеличил с 44-ма души. Когато здравният министър Костадин Ангелов предложи национален локдаун на 23 ноември, в интензивни структури се лекуваха 408 души, а в болница имаше значително по-малко хора, отколкото има сега – 6350 души. Въпреки това в момента мерките се разхлабват една по една, а властите уверяват, че всичко е под контрол и светът взема пример от България.

Картата на заболеваемостта по области, зад която се крият управляващите при отказа си от национални мерки, вече е почти изцяло в червено. Единствената област, която не е с над 120 случая на 100 000 души, е Търговище. Но много е вероятно и там скоро властите да установят, че има скрита заболеваемост, но никой не се тества. Именно най-бедните области в страната бяха и с най-нисък брой на случаите. Вече има няколко области с над 600 на 100 000 случая, като в най-тежко положение е Бургас – 676 на 100 000. В тази група са още София, Плевен, Враца и Кюстендил.

Във вторник бяха установени 4637 случая, с което почти стигат пика от 17 ноември, когато имаше 4828 новозаразени. Те са установени с 19 497 теста – 8466 PCR и 11 031 антигенни. Това означава, че положителни са близо 24% от пробите. Както обикновено най-голям брой са новите заразени в София – 1116. Следват областите Бургас с 449, Пловдив – 362, Варна – 343, Стара Загора – 240.

Броят на активните случаи нараства до 44 663.

Ваксинираните са едва 2828. Общият брой на имунизираните с тях е 341 707. Получилите две дози от ваксините са 59 994.

В София е време да се помисли

за спиране на учебните занятия за по-малките деца, смята директорът на „Пирогов“

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София. „Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов в предаването „Преди всички“.

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

Препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“

продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази, каза относно ваксинацията проф. Балтов. Появили са се допълнително още желаещи да се ваксинират лекари, за „Пирогов“ те са 180. Според болничния директор скептицизмът и сред учителите за ваксините отдавна е преминал и „трендът е над 50% да имат желание да се ваксинират“.

Проблемната партида на „АстраЗенека“

е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа. „Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо премахнати“, коментира Асен Балтов.

RELATED ARTICLES

Most Popular