Регистрацията за предсрочните избори започва в четвъртък

Партиите започват с агитацията на 24 февруари, жребият за номерата в бюлетината са 2 дни по-рано

izbori-2017

Регистрацията на партии и коалиции, които искат да се борят за места в новия парламент, започва в четвъртък. От 2 февруари Централната избирателна комисия (ЦИК) открива регистрационната кампания за участие в предсрочните парламентарни избори, които вече бяха насрочени за 26 март. Тя ще продължи до 8 февруари, става ясно от хронограма, публикувана на сайта на Комисията. Още утре пък ЦИК трябва да обяви разпределението на броя на мандатите за всеки избирателен район. Районните избирателни комисии (РИК) трябва да регистрират инициативните комитети до 13 февруари, а до 21 февруари ще се регистрират кандидатдепутатските листи по места.

Жребият за номерата в бюлетината на партиите и коалициите ще бъде изтеглен на 22 февруари, предаде КРОСС. Точно 2 дни по-късно започва и предизборната кампания. Тя ще продължи точно 1 месец. След което ще имаме ден за размисъл и на 26 март ще трябва да отидем до урните.

До 11 март избирателите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да подадат заявление до общината. 18 март пък е срокът, в който избирателите могат да поискат от общината да отстрани грешки в избирателните списъци. Българските граждани, които живеят в чужбина, могат да подават заявления, че желаят да гласуват до 28 февруари.

Изборният ден на 26 март ще започне в 7:00 ч. и ще продължи до 20:00 ч. Ако в този час пред секциите има опашка от негласували, председателят на комисията трябва да събере личните им карти. Гласуването обаче не може да бъде удължавано с повече от 1 час и трябва да приключи най-късно до 21:00 ч. В 20:00 ч. на 26 март ще са ясни и първите данни за гласуването от социологическите агенции.