Румънски министър се засрами и подаде оставка

Повече от 250 000 румънци се включиха в протестите срещу правителствения указ, който облекчава наказанията за корупция

23-13-01-bukuresht-1 23-13-01-bukuresht-2

Румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану обяви, че подава оставка от правителството на Сорин Гриндяну след протестите предната вечер. Жиану заяви, че преустановява дейността си в правителството, защото така му диктува съвестта, “а тя не подлежи на преговори”, предаде агенция Аджерпрес.

Повече от 250 000 румънци се включиха в протестите срещу правителствения указ, който облекчава наказанията за корупция. Само в Букурещ, протестиращите бяха между около 150 000. Стигна се до провокации и сблъсъци с полицията. Над 60 души са арестувани при размириците, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на силите на реда.

В страницата си във Фейсбук министър Жиану посочва, че е разсъждавал отговорно върху етичността на по-нататъшните си действия и то не за професионалните си действия, а за детето си и за това как ще го погледне в очите и какво ще му каже след няколко години.

“Да му кажа, че баща му е бил един страхливец и е гарантирал действия, които не споделя, или е избрал да излезе с вдигната глава от история, която не е негова”, написа още Жиану.

Междувременно бившата депутатка от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Аурелия Кристя, която стана известна с подкрепата си за закона против тютюнопушенето, също обяви, че напуска партията.

Аурелия Кристя обяви във Фейсбук, че причината за оттеглянето й от Социалдемократическата партия е приемането на законопроекта за помилването и правителственото постановление за промяна на Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 44 000 евро. Това се възприема като най-голямото отстъпление от реформите, откакто Румъния се присъедини към Европейския съюз през 2007 г.

В съвместно изявление посолствата на шест западни държави – САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия, изразиха дълбоко безпокойство “от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните 10 години за правова държава и борбата с корупцията”. Европейската комисия (ЕК) пък предупреди вчера Румъния, че отпусканите средства от фондовете на ЕС може да бъдат прекратени.

„Такава стъпка е възможна поради приетите от правителството в Букурещ промени, в закона за борба с корупцията”, поясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от кореспондент на БТА в Брюксел.