Sunday, June 23, 2024
HomeБизнесСамо на 11 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите са безплатни

Само на 11 плажа по Черноморието чадърите и шезлонгите са безплатни

Най-високи цени държат на “Божурец” до Каварна и “Смокините” в Созопол

От общо 132 морски плажа по Българското Черноморие това лято концесионери и наематели са склонили да премахнат изобщо цените на чадъри и шезлонги само на 11, показват данни на Министерството на туризма.

Безплатни са плажовете “Ривиера”, “Буните 2”, “Обзор Мотела”, “Бургас-Север”, “Бургас-Централен”, “Приморско-Централен” и “Къмпинг Нестинарка”, “Шкорпиловци-юг”, “Ахелой”, “Атанасовска коса” – част 1, както и централният плаж в Царево.

Към тях може да добавим и плажните ивици “Рибарски”, “Батовски”, “Созопол – запад част 2” и “Минерален басейн – юг”, които изобщо не предоставят чадъри и шезлонги.

За второ поредно лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да намалят концесионните такси и наеми с до 50%, ако предоставят пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката е стъпка за привличане на повече български летовници по нашето Черноморие, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената на сянката в пакетите за почивка.

Близо половината от фирмите, които стопанисват плажовете, са откликнали и са свалили цените с над 50%. В момента на тях чадър с шезлог струват от 1 до 5 лева с ДДС.

Едни от най-високите цени са на “Божурец – Топола”, който се намира между Каварна и Балчик, както и на “Смокините-юг” в Созопол – там чадърът струва 15 лв., а шезлонгът 10, съобщи БНТ. По 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг е таксата на плажовете “Бялата лагуна” до Каварна, “Минерален басейн  – юг” в курорта Св. Константин и Елена, Централния и Западния плаж в Св. Влас, “Златна рибка” и Лозен.

И този сезон чадърите и шезлонгите тpябвa дa ca нa бeзoпacнo paзcтoяниe, както и да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. В началото на юли от Министерството на туризма са проверили 125 охраняеми морски плажа. От ведомството не посочват установени нередности по отношение на спазването на дистанция или задължителната зона за безплатно ползване от туристите. Миналата година някои концесионери се изхитриха, като наред с по-евтината сянка включиха в плажната услуга суперскъпи напитки, шалтета и дори такса за безжичен интернет./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular