Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияОткриха маркирани хартиени бюлетини в Харманли

Откриха маркирани хартиени бюлетини в Харманли

Разменят купони за хляб и дърва за огрев срещу гласове

Нови нарушения във връзка с изборите е установила при проверка полицията в Хасковско. На брифинг днес от там обявиха, че има данни за извършени престъпления при заявяването на гласуване в подвижна секция в две общини.

Общо около 800 са заявленията в общините Минерални бани и Стамболово. Проверката е установила, че част от хората, които се води, че са подали лично заявленията си, не се намират в страната. Други са посочили заболявания, които не им пречат да отидат до изборните помещения. Целта според полицията е манипулация на вота чрез хартиени бюлетини и избягването на машинното гласуване, информира БНТ.

Купони за хляб срещу бюлетина в урната. Схемата е от Руен, а мъжът, предлагащ насъщния срещу вот за определена партия, вече е задържан.

След акцията на МВР е образувано бързо досъдебно производство за злоупотреба с политическите права, а “хлебарят” е разпитан пред съдия. Той разказал кой е кандидат-депутатът в региона, който го е вербувал. Работата по случая продължава.

Същия ден, 6 юли, но в Кърджали МВР тръгва по следите на трима търговци на гласове – служители в местното горско стопанство. Те предлагали дърва за огрев срещу бюлетина за определена политическа партия. Тримата са задържани, а пред разследващите разказали, че били принуждавани от началника си да “пазаруват” вот срещу дърва.

Освен това не за първи път шефът им ги ангажирал политически. Преди месеци ги карал да ходят и на протести. Предстои разпит на местния директор на горското стопанство.

Това са поредните акции на МВР в битката с купения вот. От миналата седмица операции имаше в Етропеле, Пловдив, Хасково, Варна и др.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular