Слаба реколта: До 20 лв./кг. за мед

Пчелари имат проблеми с вноса на мед от Китай, а напоследък – и от Украйна

Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта от акациев мед тази година. На фона на агресивния внос от трети държави миналогодишната продукция пък залежава по складовете.

Трудно и несигурно започва стопанската година за пчеларите в Североизточна България. Пчелините на Полина Милчева се намират в горските масиви по билата на Батовското плато и първи път от години насам в навечерието на Еньовден цъфнали билки там няма.

Радостин Николов пък пресмята, че ще добие девет пъти по-малко мед в сравнение с миналата година. Затова и очаквана цена ще е с 5 лева по-висока и ще достигне до 20 лв. на кг.

Разходите на пчеларите постоянно растат и се налага пчелните семейства да бъдат редуцирани. Освен това от години родните пчелари имат проблеми с вноса на мед от Китай, а напоследък – и от Украйна. Това свива пазара на биологично чистия продукт. Производителите смятат, че трябва да има регулация в обществените взаимоотношения на хората, така, както е при пчелите: при липсата на достатъчно паша, работничките редуцират броя на търтеите./НОВА