Saturday, June 15, 2024
HomeНовиниБългарияСлагаме слънчев панел на блока с пари от ЕС

Слагаме слънчев панел на блока с пари от ЕС

Енергийно бедните домакинства ще могат да получат до 100% от финансиране

 

До средата на ноември най-късно министерството на енергетиката ще обяви програма за финансиране на поставянето на собствени слънчеви панели от домакинствата. Това предвижда Плана за възстановяване и развитие. Отделената сума е 240 млн. лева. По данни на Българската фотоволтаична асоциация вече има голям интерес. Интерес има и към финансирането на фотоволтаици за малките фирми – мярка, която ще бъде движена от Министерството на иновациите и растежа.
Енергийно бедните домакинства ще могат да получат до 100% от финансирането на проекти за изграждане на фотоволтаици в еднофамилни къщи, но не повече от 15 хиляди лева. Ща има изискване за класа на енергийна ефективност на оборудването.
“Всъщност вече високата цена на електроенергията осмисля много буквално изграждането на фотоволтаична централа за собствено потребление, защото когато се направи изчислението с цените на електроенергията и инвестицията, тя реално за около две години – три се възстановява”, каза Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация пред БНТ.
Цената на подобна централа е около 10 хиляди лева. За да бъде още по-ефективна подобна мощност, трябва да бъде разрешено на домакинствата да продават ток и на доставчиците на електроенергия. Това може да стане чрез законодателна поправка, която да предвижда следното.
“Всяко едно домакинство, което е изградило фотоволтаична централа за собствено потребление, то да може да бъде и производител и да продава тази енергия, която не консумира в собственото си домакинство”, обясни Русенова.
Програма за изграждане на слънчеви системи ще отвори и Министерството на иновациите и растежа до края на годината. Тя е на стойност 200 млн. лева. “На практика за тази процедура са допустими всички малки и средни предприятия от всички сектори, с изключение на сектора земеделие, рибно и горско стопанство и производителите на електрическа енергия”, каза Илияна Илиева, главен директор в Министерството на иновациите и растежа.
По нея ще бъдат финансиране преди всичко фирми с история. Средствата не са предназначени за нови предприятия. В повечето случаи ще са нужни обаче консултанти при изработването на проектите, тъй като те са сложни, предупреждават от министерството. “Предприятията могат да инсталират до един мегават мощности, но те ще бъдат базирани спрямо тяхното потребление за изминал период на електроенергия, тоест ако те са изразходвали в минал период около 20 киловата ще могат да инсталират толкова ВЕИ мощности с такъв капацитет”, каза още Илиева.
Допълнително условие обаче е фирмите да поставят батерия, чрез която да се съхранява тока. Няма да е допустимо да продават електроенергията. Очаква се първите финансирания по проектите да се осъществят до края на следващата година като по проекта ще се предоставят до 50% от нужните средства.

RELATED ARTICLES

Most Popular