Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниБългарияСлед постепенното отпадане на Covid мерките: Най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните...

След постепенното отпадане на Covid мерките: Най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници

Водещите икономически центрове привличат най-много работна сила, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Броят на заетите в страната остава сравнително постоянен.

Последните данни за заетите в страната са от годината преди пандемията – над 2,3 милиона души. Най-много са наетите в София. Следват Пловдив и Варна, казва Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

„Големият град като че ли най-успешно успява да даде най-много възможности за най-широк профил от хора – от по-добре образовани до по-слабо образовани, със специализация в различни насоки на икономиката. От значение в случая са и заплащането, и стандартът на живот. Тъй като по-големите градове имат доста по-конкурентни пазари на труда, съответно там и заплатите са по-високи“.

Има и общини с под 1000 наети, а повече от половината от общините губят наети между 2018 и 2019 година. След постепенното отпадане на ограничителните мерки вследствие на пандемията най-търсени на пазара на труда са нискоквалифицираните работници:

„Появиха се много обяви за търсене на готвачи, на сервитьори, на шофьори и подобни професии. Това е големият фактор, който в момента всъщност движи тази динамика на трудовия пазар“./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular