Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятПо-малко ограничения за над 40 милиона италианци

По-малко ограничения за над 40 милиона италианци

От утре, 14-и юни, над 40 милиона италианци ще бъдат в бяла зона – цветът, който посочва нисък ръст на разпространение на пандемията от коронавирус. Първи в тази категория влязоха от 31 май остров Сардиния, областите Фриули Венеция-Джулия и Молизе.

След тях бели зони станаха още Лигурия, Венето, Умбрия и Абруцо, а от 14-и юни в схемата влизат Ломбардия, Лацио, Пиемонте, Пулия, Емилия-Романя и провинцията на Тренто, с което за общо две трети от населението ситуацията става почти нормална.

Това е в резултат на по-малко от 50 случая на 100,000 жители.  До края на месеца се очаква да се присъединят останалите 7 региона, които са в жълт цвят. Там където той е бял, остава само задължението  да се носят маски  и навън и да няма скупчване на хора.

Отпада вечерният час. Заведенията нямат ограничения навън, а в закритите помещения до 6 души на маса.Работят закритите плувни басейни и Спа центровете, може да се организират семейни тържества, конгреси, панаири.

Здравният министър Роберто Сперанца каза, че „в момента страната  разполага с едни от най-добрите европейски данни за влиянието на  вируса – един  окуражаващ резултат, който  позволява да се гледа напред с увереност”. Той призова към предпазливост, да се спазват правилните навици, за да не се осуетят направените жертви.

Нивото на смъртността в Италия миналата година е било най-високото от Втората световна война

През миналата година в Италия са починали 746 146 души – най-големият брой през периода след Втората световна война, съобщи АНСА.
Смъртните случаи в страната през 2020 г. са със 100 526 повече от средния годишен брой в интервала 2015-2019 г., сочат данни на Националния статистически институт и здравните власти. Смъртността в Италия миналата година е била с 9 на сто по-висока от средната за предишните пет години.
Областите с най-голям ръст на починалите са Пиемонте, Вале д’Аоста, Ломбардия и Тренто, на север. Именно тези региони, особено Ломбардия и Пиемонте, бяха тежко засегнати от пандемията от новия коронавирус.

RELATED ARTICLES

Most Popular