Случаят „Вълково“: Мъжът, който държа трима заложници, бил лесен за манипулиране

Излъчването във фейсбук дава безценна информация на психолозите. Това заяви по Нова тв бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов по повод мъжа от санданското село Вълково, който държа като заложници бившата си съпруга и нейната майка и бившия си тъст, когото рани и в рамото. Мъжът излъчваше в социалните мрежи заложническата криза, но не четеше коментарите, защото беше зает да се гневи на заложниците.

“Той е лесен за манипулиране, еднопластов, драмата беше тип колумбийски сериал”, добави Иванов по повод на изцепките на 41-годишния Цветан от Лом, който бил и криминално проявен. Деянието му било извършено с две оръжия.

“Хората от фейсбук можеха да подтикнат този човек към по-нелицеприятни действия. Можеше на по-ранен етап да му бъде прекъсната интернет връзката”, коментира криминалистът Иван Савов. Според него най-вероятно мъжът ще излезе с психични заболявания.

41-годишният Цветан от Лом, който държа повече от 4 часа във вторник трима души заложници в с. Вълково, е бил убеден да се предаде благодарение на психолози от МВР, служители от СОБТ и полицаи.

“Той е криминалнопроявен, лежал е в психиатрия и е много опасен. Сам е подал сигнал до МВР и докато говори по телефона е стрелял по 70-годишен мъж. Неутрализиран е благодарение на дълги и интензивни преговори с наши служители. Жените са в добро състояние, живи и здрави”, каза главният секретар на МВР Живко Коцев, който бе на място в с. Вълково.

Цветан пристигнал от Лом до селото с такси около 17 ч. и нахлул в къщата на бившата си приятелка. Прострелял 70-годишния й баща, който бе откаран в болница с рана в гръдния кош. Взе за заложници изгората си Ева и майка й Анелия, както и друг мъж.

“Бил е въоръжен с револвер и пистолет, които са незаконни и сега ще проверяваме как се е сдобил с тях. Образувано е досъдебно производство за опит за убийство”, допълни Коцев. Обеща, че ще се направи проверка дали срещу Цветан е имало официално подадени жалби преди време в полицията.

Въпреки първоначалната информация, състоянието на простреляния мъж е тежко. Той е бил транспортиран към “Пирогов” за оказване на спешна медицинска помощ.