Социалистите в Благоевград и Банско си избраха нови общински председатели

Социалистите в Благоевград и Банско проведоха отчетно-изборните си конференции и избраха нови общински председатели.

38-годишният общински съветник Веселин Христов е  новият председател на общинската организация на БСП-Благоевград.

Той бе избран на извънредна общинска конференция, която се проведе в областния център. Христов заема място на освободения председател Любен Милев. От 49 делегати, 44 са присъствали и гласували на извънредната изборна конференция.

На пресконференция  Веселин Христов посочи, че оздравяването на общинската организация, увеличаването на членския състав в Благоевград и работа за спечелване на изборите за Европейски парламент, са сред приоритетните му задачи. Той бе категоричен, че не трябва да се допуска разцепление на лявото политическо пространство и припомни, че това е изиграло основна роля на отминалите избори за местна власт в Благоевград.

Гости на конференцията бяха организационният секретар на Националния съвет на БСП Борислав Гуцанов, Владимир Москов, заместник председател на БСП, областният лидер на партията Валери Сарандев, Костадин Юнчов, секретар на Областния съвет.

Димитър Везюв е новият водач на социалистите в Банско.

На насрочената от НС на БСП общинска изборна конференцияприсъстваха 36 от общо 40 делегати.

Единствената кандидатура за червен лидер бе на Димитър Везюв и тя бе подкрепена единодушно от присъстващите.

Делегатите заявиха категорично своята подкрепа за новия председател и желанието си  „занапред да се работи така сплотено и мотивирано, както на проведената конференция“.

Месеци преди евроизборите и половин година преди изборите за председател на БСП, двама лидери в Пиринско бяха освободени от постовете си.

През януари протече националният съвет на БСП, на който е взето решение да бъдат освободени ръководствата на Благоевград и Банско и да се пристъпи към избор на нови председатели на общинските структури.

Общинската структура на левицата в Благоевград бе оглавявана дълго време от Любен Милев – от 2017 досега.Последно Милев съчетаваше лидерското място със службата си в Югозападното държавно предприятие, от което бе пенсиониран. Преди това бившият полицай бе заместник-кмет в Община Благоевград по време на кметуването на Румен Томов.

В Банско също имашерокади.Костадин Атанасов официално бе освободен от председателкия пост в БСП-Банско, от който той сам подаде оставка по време на предизборната кампания.

След избора на председателите пък партията на местно и национално ниво започва подготовката за евроизборите, а след това и за вътрешнопартийните избори през октомври.

Преди тях ще се проведат традиционните отчетно-изборни събрания, които завършват с конгрес на БСП.