Стартира най-големият фестивал за планинарско и приключенско кино

Започна най-мащабният филмов фестивал за планинарско, екстремно и приключенско кино на Балканите. 5 дни, 70 филма от 40 държави – най-добрите заглавия на тема приключения, пътешествия, екстремни спортове и много адреналин – това са ключовите послания и емоции, които организаторите на “Банско филм фест” ще предложат на посетителите.


По традиция фолклорните състави на Община Банско откриха с песни петдневния филмов маратон в сърцето на планинския ски курорт.
В приветствието си при откриването, кметът на Община Банско Иван Кадев, каза, че миналото, настоящето и бъдещото на града са неразривно свързани с планината и за това на Банско най му приляга да бъде домакин на планинарското и екстремно изкуство. Кметът Кадев подчерта, че на 22 септември се отбелязват 114 години от едно паметно историческо събитие – обявяване на Независимостта на България, акт, който върна на световната политическа карта една от най-старите държави в Европа.
На официалното откриване присъства Посланика на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, както и членовете на международното жури в състав: Боян Биолчев (България) – писател, сценарист, председател на Журито; Хаби Бариазара (Испания) – режисьор, автор на филми, директор на фестивала на планинарското кино в Билбао; Джанлука Роси (Италия) – режисьор, оператор и автор на филми, програмен директор на фестивала на планинарското кино в Червиня; Весела Казакова (България) – актриса, режисьор, продуцент; Крум Родригес (България) – оператор и господин Иван Обрейков.

След официалното откриване бяха прожектирани филмите „Сантяго”(2021г.) – филм за приятелството на едно дете и стар рибар и „Доо Сар” (2022) – филм за ски експедицията на Анджей Баргиел в Каракорум.
По-рано през деня във фоайето на читалище „Никола Вапцаров“ бяха открити девет забележителни фотоизложби, сред които „Очите на Пирин” – изложба на детски рисунки, „По следните на отминалото време“ – фотоизложба на сдружение „Николай Проев“, изложба „Пещерата Родопа” с автор Милен Марков, фотоизложба „ В търсене на перфектния кадър” на Антонио Вълчев, „Птиците на България през очите на един поляк”- авторът й е посланикът на Полша в България д-р Мачей Шимански, фотографската изложба “Natu.rae/DOLOMITI” на Италианският културен институт, фотоизложба на Българския Антарктически институт „30 години заедно в Антарктида – България, Испания и Аржентина” и изложбата „Пещерите и Ние” на Балкански спелеоложки съюз.

И тази година Банско Филм Фест ще има програма за малките приключенци – БанскофилмфестKIDS – детска и младежка приключенска програма, която включва над 350 деца 1- 12 клас и предучилищна възраст.