Студ! Намаляват на 25 минути часовете в част от училищата на Благоевград,  в ПХГ, Седмо СУ и Шесто СУ занятията започват в 8,30 часа

Директорът на Четвърто ОУ Илиян Чапкънов: Стаите са добре отоплени

07-08-01-chapkynov3
Илиян Чапкънов

В първия учебен ден след дългата “дървена ваканция” учебните занятия в някои училища в Благоевград ще бъдат по-кратки. Днес и утре в Езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ ще се учи от 9 часа с намалени учебни часове от по 25 минути. Шестият час приключва в 12,30 часа, а седмият в 13,05 ч. В Професионалната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” пък първият час днес ще започне в 8,30 часа. За всички ученици на Седмо СУ „Кузман Шапкарев” и  Шесто СУ “Иван Вазов” учебните занятия  започват в 8,30 часа. Това важи и за някои други учебни заведения в областния център на Пиринско. Мярката се налага поради ниските температури и усложнената зимна обстановка. Затова ще се учи по-късно и ще бъдат намалени учебните часове.07-08-01-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b81

Трето основно училлище “Димитър Талев” пък ще работи в нормален режим. Сградата е отоплена и температурите са достатъчно високи. Така че не се налага намаляване на учебните часове, увери директорът Михаил Спасов.

„Готови сме да посрещнем учениците. Стаите са добре отоплени. Парното грееше досега, довечера пак ще го пуснем, а утре (б.р. 12 януари) няма да го изключваме. Не виждам защо трябва да намаляваме часовете. Започваме в 8 ч. сутринта“, каза директорът на Четвърто ОУ Илиян Чапкънов.

„Всеки директор решава за намаляването на учебните часове в училище, заяви  началник-отдел “Инспектиране и организационно-методическа дейност” в Регионалното управление на образованието Методи Попов.

Той обясни, че в член 8 на наредба за организацията в училището има възможност директорът при непредвидени обстоятелства да взима решение за намаляване на часовете до 20 минути и за това уведомява началника на РУО. Пради мразовитото време намаляват часовете и в община Симитли.

Промяна на графика на учебните часове за 12 и 13 януари се налага в СУ “Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Симитли. Поради ниските температури и усложнената зимна oбстановка е получено писмо на Регионалното управление на образованието-Благоевград за намаляване на учебните часове. За първа смяна учебните часове ще започват от 8,30 часа и ще бъдат с продължителност 30 минути. Втора смяна ще започва в 13,10 часа, като часовете също ще бъдат по 30 минути. Има и промяна на графика по извозване на учениците от населените места в община Симитли. Първа смяна: Брежани, Градево, Полена 7,45 часа, Крупник и Полето – 7,50, Черниче -7,55, Дрънкалица и Железница- 8,00 и квартал „Ораново” – 7,50.
За втора смяна: Брежани, Градево, Полена 12,45 часа, Крупник и Полето- 12,50, Черниче -12,55, Дрънкалица – 13,00, Железница – 12,50 и квартал „Ораново” 12,45.