Събират проекти за ремонт на 42 км от пътя Гоце Делчев – Доспат

По него се осигурява достъп до Ягодинската пещера и Дяволското гърло

Областно пътно управление – Благоевград стартира обществена поръчка за изработване на технически проект за основен ремонт на 41,9 км от пътя III-197 Гоце Делчев – Сатовча – Доспат /от км 0 до км 41+900/. Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград. Той е с важно значение за развитието на туризма в региона, тъй като по него се осигурява достъп до „Ягодинската пещера“ и пещерата „Дяволско гърло“, както и до с. Триград и Триградското ждрело. Срокът за подаване на оферти в обществената поръчка е до 30 декември т. г., а индикативната ѝ стойност е 838 000 лв. без ДДС.

Участъкът, за който ще се изготви технически проект, започва от кръговото кръстовище с второкласния път II-19 Симитли – ГКПП „Илинден“ в град Гоце Делчев и завършва при границата между областите Благоевград и Смолян /в района след село Осина/. Отсечката преминава през селата Дъбница, Долно Дряново и Сатовча. Включено е и проектиране за ремонт на 11-те мостови съоръжения. Подобряване на състоянието на отделни участъци от пътя е изпълнено преди повече от 10 години.
Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да стартира необходимото възстановяване на участъците.