Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияСъдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив, защитата на Тотев: Ще обжалваме

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив, защитата на Тотев: Ще обжалваме

ivan-totev

Иван Тотев в съда с адвоката си

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев.

Заседанието на пловдивските окръжни магистрати, насрочено за 13.30 часа, започна с близо час закъснение по настояване на защитата на Иван Тотев, за да се запознае с материалите по делото. На влизане в залата адвокат Красимир Елдъров и пловдивският кмет отказаха всякакви коментари и обещаха изявления след произнасянето на съда.

Двамата командировани прокурори от Софийската градска прокуратура, които представиха искането за временно отстраняване от длъжност на Иван Тотев, са Димитър Петров и Емилия Варадинова. В екипа бе и пловдивският прокурор Иван Спиров.

На заседанието присъстваха депутати от ГЕРБ, петимата районни кметове на партията, представители на Общинската администрация и общински съветници, които заявиха, че са в съдебната зала, за да изразят подкрепата си за пловдивския кмет.

Отстраняването му беше поискано, след като му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба във връзка с изграждането на новия зоопарк, като щетите за общината се изчисляват на 1 милион лева. От прокуратурата изложиха становището си, че разследването продължава и че ако остане на поста си, Тотев може да повлияе на подчинените си, привлечени като свидетели.

Защитата на Иван Тотев представи в началото на заседанието заповед, според която той е в отпуск от днес до 15 февруари и според която длъжността кмет ще изпълнява единият от заместниците му – Розалин Петков и в този смисъл той нямало как да влияе на досъдебното производство. Магистратите обаче решиха да отстранят от длъжност Тотев.

Красимир Елдъров, адвокат на Иван Тотев, заяви, на излизане от съдебна зала, че ще обжалват решението на Окръжния съд в Апелативния. Той каза още, че има своите аргументи. Обжалването ще бъде на 24 януари от 10 часа. На излизане от съдебна зала градоначалникът не продума дума пред медиите. Прокурорът обясни, че досъдебното производство няма да спре строежа на зоологическата градина.

Иван Тотев е обвиняем за неправомерно изразходване на средства и за това, че е ощетил общината с 1 млн. лева за строеж на новия зоокът в Пловдив.

RELATED ARTICLES

Most Popular