Съдят Марто Дебелия за трафик на жени в Благоевград, полицаите Петър Кънев и Стефан Филипов – за закрила

 

21-04-03-4Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд Мартин Филипов – Дебелия за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, извършени в условията на опасен рецидив. Предадени са и Петър Кънев за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално проявено лице и Стефан Филипов за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна.

Обвиняемият Мартин Филипов е криминално проявен, осъждан множество пъти за престъпления от общ характер, в това число с „лишаване от свобода“ както в България, така и във Франция, като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.21-04-03-petar-kanev-stefan-filipov
Петър Кънев е изпълнявал длъжността разузнавач в сектор „Борба с организирана престъпност“ – Благоевград ГДБОП София, а Стефан Филипов е бивш служител в системата на МВР на длъжност полицейски инспектор в сектор „Охранителна полиция“ към РУП – Благоевград. Към април 2016 г. в 01 РУП – Благоевград срещу Мартин Филипов постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията. Обвиняемият Стефан Филипов в кръга на службата си разбрал за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с Мартин и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им, да ги изгори. Сводникът поискал от полицейския инспектор Стефан Филипов да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го „почерпи“.
След като Мартин Дебелия получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с Петър Кънев за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба. В тази връзка била проведена среща, на която Петър Кънев й обяснил, че „Мартин Дебелия“ трябва да бъде оставен на мира, защото „малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него“. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

На 01.06.2016 г. Мартин Филипов, Стефан Филипов и Петър Кънев бяха арестувани по време на специализирана акция за трафик на жени и сводничество.