Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградСъдят професионален шофьор за катастрофа със смъртен случай край Якоруда

Съдят професионален шофьор за катастрофа със смъртен случай край Якоруда

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Д., привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.
Обвиняемият И.Д. е правоспособен водач на МПС, работел като професионален шофьор.
На 25.07.2020 г. мъжът предприел курс от гр. Пазарджик за Италия с управлявания от него товарен автомобил влекач и полуремарке, превозващ 22 тона стока.
Около 18,30 ч. той се движел по второкласен път в посока от гр. Якоруда към гр. Разлог. В този участък асфалтовата настилка била гладка, но мокра поради силен валеж от дъжд. Имало много завои, видимостта била променлива, а на места ограничена, поради релефа на терена.
Управлявайки товарната композиция със скорост от около 60 км/ч, той плавно намалил при навлизане в десен завой. За да си осигури достатъчно динамична дистанция, поради особеностите на пътния участък, И.Д. предприел отклонение на влекача наляво – пресякъл единичната непрекъсната линия и навлязъл в насрещната лента за движение. По този начин водачът целял да увеличи радиуса в траекторията на превозното средство при движението му през завоя.
Обвиняемият възприел срещу него лек автомобил с прикачено ремарке, управляван от З.Ш., и рязко отклонил влекача надясно. Последвала значителна промяна на ъгъла на траекторията на движение на полуремаркето и няколко удара с другото превозно средство.
Свидетел на пътния инцидент подал сигнал на телефон за спешни случаи 112. При транспортиране на пострадалия в катастрофата водач на лекия автомобил З.Ш., здравословното му състояние се влошило. Медицински екип констатирал смъртта му.
От заключението на изготвената автотехническа експертиза се установява по категоричен начин механизмът на реализиране и протичане на пътнотранспортното произшествие. От техническа гледна точка, причината за настъпването му е навлизане на левите габарити на товарната композиция в насрещната лента спрямо посоката на движение на товарния автомобил, довело до удара в друго превозно средство. При скоростите и в режимите, с които те са управлявани, не е съществувала техническа възможност за предотвратяване на удара от страна и на двамата водачи.
С действията си обвиняемият И.Д. нарушил правилата за движение по пътищата – не спазил задължението да се съобрази с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост и нарушил забраната да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular