Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаСъс снимка от Америка Дангов примамва туристи! Представя я за парк „Рила”

Със снимка от Америка Дангов примамва туристи! Представя я за парк „Рила”

Граждани: Хюстън, имаме проблем

С фалшива снимка на парк „Рила” кметът на Дупница Първан Дангов примамва туристи. В ранното утро на неделния ден, градоначалникът се тагна от най-посещаваната дестинация в пределите на общината. На своя фейсбук профил той  публикува красива цветна алея, а над нея стоеше надпис: „Парк “Рила” гр. Дупница.”

Десетки граждани от страната и извън пределите на родината повярваха, че снимката е актуална и поздравиха кмета за прекрасната цветна алея. Мнозина повярваха, че под дърветата в градския парк изобилно цъфтят лалета, зюмбюли, синчец и други пролетни цветя. Кметът обаче им спести обяснението, че фотосът няма никаква връзка с реалността в парк „Рила”, че даже и с България. Бърза справка в приложението Search by image показва, че красивият кадър е заснет във Флорида, САЩ. Среща се и в публикации от Хюстън, щата Тексас.

След това е получила широко разпространение в различни сайтове и социалните мрежи.

С първите „клъвнали” на въдицата, градоначалникът събираше десетки лайкове и хвалебствени коментари за добре поддържаната цветна алея. По-късно обаче срещу него се изсипаха серия от попръжни, в които го обвиниха в лъжа и му напомниха за поголовната сеч на парка.

Фотосът стана причина да му дадат да разбере, че „и под джанката растат лалета”. Това не се хареса на Дангов, който самоцензурира собствената си стена и заключи възможността за коментари.

Фразата за джанката и лалетата набра популярност по време на кметската пресконференция по повод сечта в центъра на Дупница. Тогава Първан Дангов  обясни, че дърветата нямат място в цветни алеи и попита журналистите дали садят лалета под джанки, като оправда решението си да изсече дърветата пред сградата на кметството. Не счете за нужно обаче да разясни причините  за масовата сеч на територията на парк „Рила”.

Кметската публикация „от парк Рила” намери място и в социалните групи. Мнозина я определиха като проява на цинизъм спрямо гражданите на Дупница, като дискусията отприщи публикуването на фотоси, които ясно показват реалното състояние на парка и десетките отсечени дървета на неговата територия.

„Да живееш под полите на Рила и да публикуваш снимки от Флорида! Срам, кмете! Голям срам! Да си беше публикувал погрома от парка”.

„Защо от Флорида? Къде са снимките от Москва? Путин ще се обиди, че крадеш ноу хау от вражеска Америка. Спри да се чудиш какви да ги измисляш и да замазваш, ами посади нови дървета. Поне за децата да има…”

Как е възможно да се взимат снимки от интернет и да се правят публикации, че е парк Рила? Подигравка с хората, скочиха срещу кмета местните жители.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular