Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаТеатърът в Дупница чества 130 г.: Посреща празника с тъжна комедия по...

Театърът в Дупница чества 130 г.: Посреща празника с тъжна комедия по Чудомир

Звездите Антон Радичев и Ивайло Захариев играят впиесата с работно заглавие „Делидимови одумки“

Комедия по текстове на Чудомир, режисирана от Калин Ангелов, е премиерата на Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ в Дупница за тази година.Постановката е с работното заглавие „Делидимови одумки“, което ще бъде изменено, с амбицията да провокира интерес. Гост актьори са Антон Радичев и Ивайло Захариев.Играят и Виктория Янева, Василка Сумева, Иван Тодоров иИван Иванов от дупнишката трупа.Публиката ще види и Владинела Кацарска – новото попълнение в трупата, назначена в театър „Невена Коканова“ на 1 април.Спектакълът ще бъде представен на 28 май, в рамките на Майските празници на културата, като входът е свободен. Посветен е на 130-ия юбилей,който  местният театър чества тази година – преди 130 години е било първото представление в Дупница, с което започватеатралното дело в града.

Режисьорът Калин Ангелов с трупата на дупнишкия театър. Снимка: ФБ профил

„Ще посрещнем 130-годишнината с български автор, което не е случайно. На 28 май ще се постараем да направим една интересна постановка по текстовете на Чудомир, с финансовата подкрепа на община Дупница. Каним дупничани и гостите на града да заповядат и да се насладят на нашата работа.  Първата репетициябешена 1 април. Денят не е случаен, защото представлението е комедия. Въпреки че беше 1 април, подходихме сериозно към нещата и се надявам съвсем скоро да зарадваме зрителите“, съобщи директорът на театъра Иван Иванов.

Пиесата е тъжна комедия.„Това, което съм предложил, е една композиция по разкази на Чудомир. По негови драсканици – той така ги е наричал. Това са последните драсканици и афоризми, които е писал в годините, когато  е бил в правителствената болница. Опитал съм се да си представя една ситуация от  последните часове преди неговата смърт. Ситуация, в която се явяват неговите персонажи, хората които е рисувал, които е описвал в разказите си. Стори ми се, че най-вероятно тогава си е припомнял и всички случки, които е наблюдавал, свързани с погребения, гробища. Това са неща, които предстоят на всеки човек. Но погледнати през погледа на Чудомир, те винаги ще бъдат с ирония, с чувство за хумора, така че една такава тема да бъде атрактивна, интересна, забавна. Защото в крайна сметка животът е живот да му се радваме, но смъртта е смърт и е част от живота. Със смъртта също можем да се забавляваме и да се шегуваме, така че с леко сърце, както самият  Чудомир казва, да може човек да отиде в другия свят, където може би е по-добре“, разказа режисьорът Калин Ангелов.

Директорът на театъра подчерта, че е щастлив от факта, че е успял да привлече звездата от Народния театър „Иван Вазов“, киното, телевизията, Клуб НЛОАнтон Радичев. Отбеляза, че е доволен и заради това, че в спектакъла играят главните актьори на сериала „София вкъщи“.

„Имаме честта да работим с главните актьори от сериала „София в вкъщи“ и се надявам заедно с другите звезди да създадем една добра продукция.Играе и главният брокер, така да се каже, Даниел Бонев – в лицето на Иван Тодоров, така чесме с очакването спектакълът да стане добър“, допълни Иванов.

„Много добре се чувствам в Дупница. Всички колеги са приятни. Но това е една тъжна комедия, защото става въпрос за нещата, които са свързани със смъртта. Аз мисля, че пиесата ще бъде много успешна“, коментира Антон Радичев. И уточни: „Аз играя самия Чудомир. Самият Чудомир казва много интересни неща за себе си, за смъртта, за хората около  себе си. Струвами се, че е много интересна ролята и това, което се опитвам да правя, ще бъде едно силните ми неща в театъра по принцип“.

„За мен е голяма радост да се върна в Дупница и да репетираме. И то нещо, което аз никога не съм работил, такъв текст. Много се вълнувам, тъй като Чудомир е автор, който хем е познат на публиката, но сега Калин Ангелов ни предлага произведения, които не са така познати и ще бъдат много изненадващи. И начинът, по който ни предлага да ги покажем пред публиката, е много провокиращ. Ще провокира нас, актьорите, за да провокираме и публиката. Сигурен съм, че пиесата ще изненада“, обясни Ивайло Захариев.

Новото попълнение в трупата е младата актриса Владинела Кацарска (на преден план)

„Аз съм изключително благодарна за тази възможност, която ми се предоставя. Много съм развълнувана, че ще играя в такъв тип театър, защото аз изключително много обичам и фолклорни текстове, и театър, какъвто се надявам да успеем да постигнем тук. Огромно предизвикателство е за мен“, добави Владинела Кацарска.

„Като доайен в Общинския драматичен театър „Невена Коканова“ аз ще върна малко лентата назад. Ще кажа, че точно тази пиеса е избрана по случай 130 години от първото театрално представление в Дупница, по желание на общината и с благословията на Иван Иванов и на нашия режисьор“, коментира Василка Сумева.

В театъра са доволни и от големия успех на пиесата „Верига от думи“, играна премиерно в Дупница,след това в Благоевград, а на 4 април ще бъде представена в София.

В сряда в Дупница ще бъде представен спектакълът „Господин Ганьо Балкански“. „На 3 април ще играем представлението „Господин Ганьо Балкански“, в което участваше Славчо Пеев. Той много го харесваше. С него обиколихме цяла Европа, ходихме и до Америка, до Щатите. Избрахме го, за да почетем Славчо, защото той на 4 април трябваше да навърши 85 години. За съжаление не успя да ги дочака и ние ще играем в негова памет, посвещаваме го на него. Входът ще бъде свободен и искам да поканя дупничани и гостите на града да заповядат, ще се радваме салонът да се напълни, той заслужава“, каза Иван Иванов.

От трупата обявиха още, че кръглата годишнина на дупнишкия театър ще бъде отбелязана и с изложба на костюми, използвани в знакови постановки, фотоизложба и „още много други неща, които засега са тайна“.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular