Томислав Дончев: Разликата в предизборните програми на ГЕРБ и БСП е като между документален филм и научна фантастика

image_4665581_407-360x239

Разликата в предложенията в предизборните програми на ГЕРБ и на левицата е като тази между документален филм и научна фантастика. Около мен има хора, които могат да смятат, коментира в студиото на БТВ бившият вицепремиер Томислав Дончев.

Всички човек с базова икономическа грамотност ще разбере, че програмата на левицата е абсолютно нереалистична – ако някой се опита да я реализира, това ще доведе до икономическа катастрофа, категоричен беше той.

Дончев, който в кабинета „Борисов 2” отговаряше за европейските средства, коментира и проблемите с оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

По думите му в предизборна ситуация всеки може да коментира каквото си иска, но програмата не е спряна.

„Има кореспонденция я с ЕК, която е на ниво предупреждение. Изредени са няколко проблема – някои незначителни, някои по-важни. Основният проблем е свързан с независимостта на управляващия орган – т.е. този, който плаща парите. Той трябва да е независим от този, който ги харчи.

Проблемът в МОН е, че те са в една администрация, а Меглена Кунева в даден момент с една ръка трябваше да контролира плащанията, а с друга – да харчи. За мен винаги е лоша практика министър да е управляващ орган”, коментира той, като добави, че това е било нейно решение, така че „да поеме отговорността”.

Да си ръководител на управляващ орган е експертна работа и не е работа за министър, каза той, като посочи, че това важи за всички министри.

„Образованието е много чувствителна тема за българина. Ако искате дългосрочна инвестиция – образованието е най-смислената. Имаме сериозна вътрешна експертиза в ГЕРБ”, коментира той по повод избора на Меглена Кунева за образователен министър и реакцията на хора от ГЕРБ, като например столичния кмет Йорданка Фандъкова.

„Не може без базисна инфраструктура, но не може и само с нея. Колкото и управлението ни да се свързва с успешни инвестиции, свършена е само малка част от работата – при това не само по отношение на пътищата. Имаме градове с водозагуба над 80%, ако няма мерки, след 5-10 мерки ще има бедствие, няма да има вода там”, даде пример той.

Дончев коментира и незаконната сеч в Западния парк в София.

„Градският дърводобив е незаконнен. Ако искате да отсечете дърво от собствения си двор, трябва разрешително от кмета”, посочи той.

„Нещо в отношенията между институциите скърца… Как да убеждаваме хората, че трябва да се спазва законът”, казва Дончев, според когото проблемът е именно в комуникацията между институциите.

„Администрацията сама по себе си трудно може да се преобрази, това е задача на политиците. Оградата (на парка) не е трайно решение – ако се ограждаме от всеки проблем, в един момент България ще е само от огради”, коментира той.

По думите му ГЕРБ почти е наредила листите си, а самият той се колебае между място в листата в Габрово и в София.

Относно влизането на нови лица в левицата заяви, че това може да крие комплекси от близкото и по-далечното минало, а опитът да се представиш в бяло е притеснителен, пише “Труд”.