Saturday, July 27, 2024
HomeРегионСамоковТрадиция от векове! Десетки отпразнуваха Свети Дух в Драгушиново

Традиция от векове! Десетки отпразнуваха Свети Дух в Драгушиново

Читалищният шеф П. Домишляров получи наградата „Бял гълъб 2021”

С празничен събор в село Драгушиново, Самоковско, отбелязаха Деня на Свети Дух. Десетки жители и гости се събраха пред едноименния параклис в местността Дабето. Отец Петър отслужи водосвет за здраве, а кметът Георги Хаджийски поздрави всички присъстващи.

„През Средновековието се е вярвало, че Свети Дух е покровител на рударите и по тази причина е бил честван много тържествено в Драгушиново като място, където се е произвеждало най-качественото желязо в България и на Балканите“, припомни в словото си Хаджийски. Големият празник се е отбелязвал и през вековете на турско робство, когато около храма „Свети Дух” се събирали хора от Самоковско, Ихтиманско и Софийско.

Параклисът бе възобновен през 2019 г. по инициатива на кмета на Драгушиново и с помощта на църковното настоятелство при храма „Теодор Тирон”, читалищното настоятелство при НЧ „Михаил Дашин” и жители на селото. По традиция на този ден се връчва статуетка „Бял гълъб” на жител на Драгушиново за заслуги към обществения и културния живот. Тази година статуетката, символ на Свети Дух, получи председателят на Народно читалище „Михаил Дашин” Петър Домишляров. Гости на празника бяха кметът Владимир Георгиев, общински съветници от Самоков и Елин Пелин, дарители.

RELATED ARTICLES

Most Popular