Sunday, June 16, 2024
HomeРегионПерникФестивал огласи Пернишко! Драгичево се изпъстри с над 630 музиканти, танцьори и...

Фестивал огласи Пернишко! Драгичево се изпъстри с над 630 музиканти, танцьори и певци

Над 630 самодейци от Югозападна България взеха участие в третото издание на фолклорния фестивал „На мегдано у Драгичево”. Организатори и домакини на проявата са кметството и читалището в най-голямото пернишко село.

На открита сцена пред читалище „Пробуда“ представители на областите Кюстендил, София и Перник показаха характерни за отделните региони автентични народни обичаи, песни, танци и словесен фолклор. В слънчевия и топъл неделен ден се изявиха таланти от народни читалища, основни и средни училища, детски градини, пенсионерски клубове, както и индивидуални изпълнители.

Събитието бе открито от кмета на Драгичево Виктор Викторов. В речта си той сподели, че най-радващо е, че има все повече деца – участници във фестивала. Първи на сцената излязоха малчуганите от група „Звънчета“ с ръководител Яница Георгиева. Групата е създадена към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в селото. Гласовитите дечица изпълниха „Най-обичам Вела от нашето село“, последвана от „Море, пиле, славей пиле“.

Фестивалът се провежда с подкрепата на община Перник. Той няма конкурсен характер, целта на организаторите е да се запази жива традицията и да се предава на поколенията националното фолклорно богатство.

Снимки: Васил Димитров, Виктор Викторов

Самодейците ще получат грамоти и плакети, а за най-малкия и най-възрастния участник ще има предметни награди.

Фестивалът се провежда през една година, като всяко следващо издание е по-мащабно от предишното.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular