Трети ден: Протести на земеделците в Югозапада и блокади на ключови места

Трети ден земеделски производители от целия Югозапад са на протест. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците.
Земеделските производители настояват да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да гарантират устойчивост на сектора.

След срещата на  неправителствените организации  с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет от Българския фермерски съюз съобщиха, че продължават с протестите, защото не са изпълнени исканията на земеделските производители.

Консенсус няма по финансовата част за компенсиране на зърнопроизводителите. Това заяви Георги Стоянов, председател на съюза, който е член на голямата европейска земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“. Като исканията им са в 8 точки. Те настояват за създаването на Гаранционен фонд и намаляване на акцизи и такси.

Благоевград:
Отчаяни сме, бавят се субсидиите за отглеждане на животни и някои вече фалират

Протест на земеделски производители се проведе край Благоевград. Затворено за кратко бе движението по главен път Е-79.  Земеделската техника бе изкарана на главния път и след няколко обиколки на кръговото кръстовище край автомагистрала “Струма”, тракторите бяха разположени на пътя.На обяд протестиращите се отправиха към Кресна

Пред журналисти председателят на Сдружение “Земеделски стопани” и заместник-председател на “Обединени български животновъди” Юлия Коюнджийска каза, че протестиращите са част от инициативен комитет на повече от 20 организации, които с декларация вече са изразили искането си да участват в преговорите при премиера Николай Денков във връзка с т.нар. “украинска помощ”.


След протеста на 5 февруари излязохме с нова декларация, с която поискахме и оставката на земеделския министър, като срокът, който сме дали, е до петък, каза още Юлия Коюнджийска. Тя посочи, че исканията са за справедливо разпределение на помощта, но и за законодателна инициатива. “Искаме доста промени в Закона за собствеността, в Закона за животновъдството, както и създаване на закон за браншовите организации”, каза Коюнджийска и допълни, че още през 2014 г., при протестни действия на земеделци и животновъди край Кресна е поставено искането за създаване на закон за браншовите организации, предаде БТА.

Исканията на протестиращите са свързани и с яснота при изплащането на субсидии и помощи с индикативни графици, както и навременно получаване на тези средства.

Общинският съветник Яне Янев, който от години се занимава с животновъдство, заяви, че са подготвени искания, ориентирани към спецификата на производство в Пиринския край. Той акцентира върху пашуването на територията на националните паркове “Пирин” и Рила”, както и върху отглеждането на оранжерийното зеленчукопроизводство.

Янев подчерта, че всички протестиращи от различните браншове в сектора са на една позиция и обединени.

Животновъдите споделиха, че са отчаяни, бавят се субсидиите за отглеждане на животни и някои от тях вече фалират, други са готови да се откажат.

Перник: Искаме елементарни неща, просто да работим
И в четвъртък земеделски производители от Пернишко затвориха временно пътен възел ”Даскалово”. Макар че блокадата беше кратка, движението по един от най- натоварените участъци в страната беше силно затруднено. Полиция и АПИ регулираха трафика.

На проведените преговори при премиера входираните в Министерството на земеделието искания на „Обединени земеделски производители”, които стоят зад протестите в Перник не са били разгледани, каза за БНР Кристиян Стоянов.

„Имахме вписани 12 точки, които не им бяха представени и накрая ги намериха в папка с входираните заявления и ни обещаха днес (бел.лед. четвъртък)  среща с министъра на земеделието в 14 часа”.

Затова засега протестите продължават. Те са срещу политиката като цяло в аграрния сектор. Протестът не е само за пари. Зелената сделка и непрекъснато увеличаващата се административна тежест са като воденичен камък, твърдят земеделците.

„Ние искаме елементарни неща. Просто искаме да работим. Нас не ни вълнува кой ще е премиер, кой ще е министър. Ние искаме да ни вървят нещата”.

„Бумащина много. Ние да работим ли или дневници да пишем. Полеви дневник, дневник за паша, дневник за изхранване на животните, ветеринарен дневник, растителна защита…Ми те са седем дневника”, казаха протестиращите.

Освен в Перник блокади имаше на пътя София- Кюстендил на входа за Радомир и на разклона за село Бабица в Брезник.

Кюстендил: Опитват се да ни сварят като жабата във водата

Недоволни земеделски производители затвориха пътищата на три места в областта. Протести имаше на пътя Кюстендил-Дупница, на разклона за с. Слокощица, на изхода на Дупница за София – кръстовището при с. Пиперево, и на изхода на Сапарева баня, на изхода за Самоков. Движението бе спряно и в двете посоки. “Проблемите са безброй. Опитват се да ни сварят като жабата във водата- лека полека ще усетим, че водата ври и няма да можем да излезем от нея. Затова сме решили сега да не отстъпваме, както пролетта, когато ни замазаха очите. Тогава обещаха нещо, но то не се случи. Сега сме решили да не отстъпваме докрай, защото догодина може да ни няма. Надяваме се това да не е целта”, каза  пред БТА Павел Иванов, който от 22 години се занимава със земеделие.