Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионБлагоевградТъжно: На минимална заплата са почти половината работещи в Кюстендил и Благоевград

Тъжно: На минимална заплата са почти половината работещи в Кюстендил и Благоевград

Над 36 процента от работещите в Кюстендилска област работят на минимална заплата. КНСБ започна кампания за по-адекватно възнаграждение и за насърчаване на колективното договаряне, както изисква европейска директива в тази област.

Такава е ситуацията и в съседната Благоевградска област, съобщи  лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„36,5% от работещите в област Кюстендил работят на минимална работна заплата, казва статистиката. Аз имам известни съмнения дали хората, всички, работят на минимална заплата само.

Някои сигурно работят на минимална работна заплата, което е скандално само по себе си“, коментира Димитров.

Той даде отговор на въпроса как проблемът може и трябва да се разреши. „За това има пак европейски регламент. Има нова директива за прозрачност в заплащането, която пък казва, че всички фирми трябва да си публикуват заплатите на сайтовете.

Това е от юли месец миналата година. Още не е транспонирана в България. Ние в дълбоката провинция – България, някои неща не сме ги разбрали още. Нашата кампания има за цел всички да ги разберат и отново казвам, че „фирмена тайна са ни заплатите“, не може да кажеш колко получаваш.

Вече директивата казва, че това е пълна глупост, и задължава те сами да си публикуват на сайта заплатите за дадените основни длъжности в тяхната фирма. Това ще спомогне, според мен, и за ориентация на хората кой какво плаща, и за това пък тези, които плащат под масата, да видим дали ще имат смелостта да публикуват, че са на минимална заплата две трети от техните работници“, каза президентът на КНСБ, цитиран от БНР.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular