Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаКостадинов: Общинската болница работи добре финансово, има 2, 2 млн. лв. в...

Костадинов: Общинската болница работи добре финансово, има 2, 2 млн. лв. в сметките си

Няма да позволим да се гази там с кални обувки, заяви председателя на ОбС в Дупница

 

Общинската болница (МБАЛ „Св. Ив. Рилски“) работи добре по отношение на финансите, заяви председателят на Общинския съвет (ОбС) в Дупница на пресконференция.

„Чух най-различни изявления по отношение на конкурса и случващото в общинската болница. Там нещата са си много добре, нещата са си много спокойни и лечебното заведение работи много добре – говоря във финансов аспект. Аз критиките към дейността на заведението съм си ги казвал и не ми пречи да ги кажа отново, но слуховете, че се влошавало и т. н. не отговарят на истината. И за месец януари, и за месец февруари  лечебното заведение формира печалба. Не искам да има никакви сътресения и трусове след смяната на прокуриста“, каза Костадин Костадинов. Той коментира и проведения конкурс за управител на здравното заведение, при който нито един от двамата кандидати не можа да стигне до последния етап от процедурата и тя ще бъде прекратена.

„Отговорът на въпросите, които зададохте и вие, се съдържа в това, което кандидатите казаха след конкурса. Според тях, видите ли, този конкурс бил проформа, че после щяло да се види. Аз няма как да се съглася и поздравявам комисията. Защото считам, че тази комисия е много професионално съставена.

Председателят Йонко Гергов – не помня от 10 г. да е имало комисия за провеждане на конкурс за управител на болницата, в която той да не участва. Георги Георгиев беше председател на здравната комисия в мандата 2015-2019 г., в най-трудните времена за общинската болница. Станислав Павлов е управител на лечебно заведение. И тези хора наистина искат да видят в представените концепции и цифри, и перспективи.

Да кажеш, че ще отваряш отделения, без икономически да ги обосновеш, да не говоря, че това е в сферата на научната фантастика, това са само добри пожелания и аз поздравявам комисията“, подчерта Костадинов.

Председателят призова хората, които ще се явят на следващия конкурс, да представят много ясна, стройна и точна концепция. Освен това посочи, че болницата трябва да запази финансовата си стабилност и да върви към подобряване на лечебния процес, към което се стреми и съветът.

„В постоянен контакт съм с вр. и. д. управител д-р Николов, разговарях и с д-р Никулчин, разговарях и с д-р Бонев относно всичките критики и до една не са верни. Нито ще падне нивото на хирургия, друг е въпросът как трябва да работи отделението по хирургия, и по отношение на ражданията, и по отношение на самата болница като цяло. Трудностите в болницата са огромни, огромни. Но това не значи, че сега някой трябва да иска с калните си обувки да влезе и да разруши още нещо  – работещо. А обвиненията, които чух, са смешни и е безсмислено да ги коментирам. Аз обаче ще ви насоча към друго – в сметките на болницата има 2, 2 млн. лв. Дали пък някой не се опитва да си пласира управител, за да може да достигне до тези средства“, допълни Костадин Костадинов.

Стана ясно, че на следващото си заседание ОбС ще прекрати конкурса и ще насрочи нов.

Както писахме, преди дни координаторът на платформата „Граждански блок“ за Кюстендилска област Росен Тимчев, който е и бивш директор на болницата, заяви, че тя скрито се води към ликвидация. По думите на Тимчев след напускането на д-р Йордан Никулчин се готвело сваляне на нивото на хирургия, а в Родилно отделение – спиране на ражданията.

По-късно кметът Първан Дангов потвърди, че и той е бил информиран за прогонване на лекари от болницата и частни апетити към нейна база. Градоначалникът предупреди, че няма да бъде безучастен и няма да позволи ликвидация и приватизация на лечебното заведение. Освен това изрази мнение, че конкурсът е провален съзнателно. Впоследствие разпореди ревизия.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular