Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаФирма „Геосервизинженеринг“  в готовност да съди община Дупница за над 100 000 лв.

Фирма „Геосервизинженеринг“  в готовност да съди община Дупница за над 100 000 лв.

  • Живко Сариев: Работа ми с тази администрация е приключена, тя не желае в Бистрица да има сондаж

  • Такова нещо не съм виждал, инвеститор да се крие и да измисля фантасмагории и откровени лъжи, шашнат е управителят на дружеството

Над 100 000 лева са задълженията на Община Дупница към фирма „Геосервизинженеринг“, която извършваше проучвателния сондаж за гермоминерални води в село Бистрица. Договорът между асеновградското дружество и общината вече е окончателно разтрогнат, съобщи за „Вяра” управителят Живко Сариев. За 30 май е насрочена повторна комисия на терен в село Бистрица, която да изготви приемо-предавателен протокол за извършените дейности. От фирмата са в готовност да заведат дело, в случай от общината откажат да подпишат документа или не се явят на посочената дата, тъй като по думите на Сариев протоколът се счита за изискуем. Това дава право на дружеството да заведе иск за дължимите средства.

„Пристъпихме към този акт, тъй като се убедихме, че няма никаква заинтересованост от страна на новото общинско ръководство проектът да продължи. Цялата процедура по разтрогване на договора е измината, като за 30 май е насрочена нова комисия, която да установи извършените до този момент дейности, тъй като те все още стоят неразплатени.Ние сме направили сондаж на 180 м. до 22 декември 2023 год. Едва на 12 януари тази година получихме  писмо от общината за спиране на дейностите по сондажа. Като причина бяха посочени ниските температури. В същото време, на 14 март, по време на среща в София с адвокати на община Дупница ни бе показано прословутото писмо от Басейнова дирекция. То е с дата от месец октомври 2023 година. И аз много се учудвам как може на 12 януари да бъде изпратено и входирано писмо към нас за спиране на дейността, без обаче да се спомене и думичка за писмото от Басейнова дирекция. Становището е безумно и е пълно с грешки. Ако ние бяхме получили своевременно информация за него, то щяхме да изготвим съответните аргументи, така че то да падне.Вярвам, че самата Басейнова дирекция щеше да си го отмени. Имали сме доста подобни случаи в България. Но явно това уреждаше нещата на сегашната администрация и ръководство на общината в Дупница. По тази причина ние приключихме работата си по сондажа в село Бистрица”, разказа за перипетиите с местното общинско ръководство Живко Сариев.

Той е категоричен, че пред обществеността на Община Дупница са представяни поредица от неверни информации, в опит да се търсят причини за прекратяване на дейностите по проучвателния сондаж за гермоминерални води в село Бистрица, представяйки го за нарушение и добивен такъв.

„Чуха се нескопосани приказки от едни непрофесионалисти.Ако от сегашната администрация бяха достатъчно умни, щяха да си намерят проекта, който е внесен в Басейнова дирекция.Там е видно каква е конструкцията на проучвателния сондаж.На заместник-кмета по строителството Бойко Христов трябва да му е ясно, че тръбата 110, която е максималния разрешен диаметър за проучвателен сондаж е за тази част от него, която е вододобивна.

Няма в света такава технология, при която да се направи 1 100 м. сондаж с диаметър 100 или 10 мм., в същото време отгоре да бъдат изолирани минералните студени води, защото сондажът търси минерална топла вода. До 400-500 м. се очаква водите, които ще се разкрият да бъдат студени. По тази причина се прави т.нар. телескопична конструкция и всички колони, които се пускат вътре са за тръбно циментиране. През тях вода не минава, тъй като изолират студените води. Но всичко това може да се разбере от компетентни хора, с каквито общината очевидно не разполага. Най-малкото не си е прочела проекта, за да може и да се говорят всички тези глупости пред хората”, коментира Сариев.

Той съобщи, че са спазени всички процедури по разтрогване на договора между „Геосервизинженеринг“ и Община Дупница, като от месец април за тях той е невалиден. Ден след като на 7 април бе направено замерване от експерти на общината и тръбата бе окончателно затапена във фирмата е получено поредното писмо от местното общинско ръководство. То е било с поредица от въпроси и искане на допълнителна информация.

„На 10 април сме изпратили всичко необходимо, но до този момент нямаме никакъв отговор. Отново последва период на мълчание. По тази причина на 9 май изпратихме ново писмо, с което ги каним на 30 май да дойдат и да подпишем окончателен протокол за извършената дейност до този момент. Общината мълчи, разпъва локуми и говори откровени лъжи и полуистини в разни интервюта и по време на сесии”, смята Сариев. Той е категоричен, че в случай, че средствата не бъдат изплатени, фирмата ще заведе дело на Община Дупница.

„Задълженията са над 100 000 лв. Ако не стигнем до споразумение, отиваме на съд и това е. Ако от Общината откажат да подпишат протокола за извършената до момента дейност или не се явят на 30 май, протоколът се счита за изискуем.Това ни дава право да заведем иск за дължимите средства”, уточни Сариев.

Управителят на „Геосервизинженеринг” сподели, че в цялата му 40-годишна практика не се е сблъсквал с подобни казуси като тези в Дупница.

„Такова нещо не съм си и въобразявал, че може да се случи.Имало е обратните случаи, когато ние сме закъснявали с графика, заради тежки ситуации в сондирането.Тогава инвеститорът буквално ни е „дишал във врата”, за да спазим поетите ангажименти. В Дупница е обратното. Инвеститорът се крие и измисля фантасмагории само и само да не се случат нещата.

Сариев коментира и думите, с които бе поставено под съмнение наличието на минерална вода в село Бистрица.

„Това са приказки, с извинение, на малоумници. Основанието да се започне работа и да се иска разрешение от Басейнова дирекция за хидрогеоложко проучване е хидрогеоложката оценка направена от проф. Щерев и колектив. Проф.Щерев е човекът, който е корифеят в минералните води в България.На базата на неговата оценка и теренни работи е определено точното място за този сондаж.Това не е някаква приумица на този и онзи, а има доклад от страна на проф.Щерев и колектив, така че да си го намери общината и да го пречете, а не да говорят разни глупости и врели- некипели.Точката и мястото не се определят, защото на някой му харесва селото, но в те не четат.Не си четат архива,а говорят глупости пред хората”, коментира Сариев. Той е категоричен, че по никакъв начин няма да продължи работа с настоящото общинско ръководство.

„За мен този проект е приключен.Всякакви обяснения, че може да бъде възобновен след изчистване на неточности с Басейнова дирекция са невъзможни. Работа ми с тази общинска администрация е изключена.Тя не желае в Бистрица да има сондаж”, категоричен е управителят на „Геосервизинженеринг“.

Припомняме, че на 7 април работници на „Геосервизинженеринг“ окончателно завариха тръбата на проучвателния сондаж в село Бистрица.

Въпреки решението на ОбС- Дупница, с което той бе обявен за обект от първостепенно значение, а общинските съветници задължиха кмета Първан Дангов да продължи комуникацията с фирмата и изпълнението на договора, се стигна до напускане на дружеството. Така мечтите на бистричани и дупничани за развитие на туризъм с минерална вода в региона бяха попарени.

RELATED ARTICLES

Most Popular