Sunday, June 23, 2024
HomeКриминалниЦиганинът Николай е ало-измамникът, прибрал 116 хил. лв. от пенсионер от София

Циганинът Николай е ало-измамникът, прибрал 116 хил. лв. от пенсионер от София

 

Телефонните измамници стават все по-изобретателни

Циганинът Николай е “генерал Георгиев”, който излъга по телефона пенсионер в София и прибра 116 хиляди лева.

Циганите от групата за телефонни измами вече са осъждани за същото престъпление, съобщи “24 часа”.

Специални разузнавателни средста са записали как братовчедите Николай и Сергей Николови мамят по телефона столичен пенсионер да им даде 116 хил. лв. Видеокамера пък е заснела как мулето им Георги Георгиев прибира парите.

Тримата бяха арестувани в четвъртък след като мулето Георгиев вземал 2700 лв., оставени до кофа за боклук от възрастна жена до Александровска болница в София. Жертвата била измамена, че помага на “генерал Георгиев” от полицията за залавяне на престъпници. Всъщност 40-годишният циганин от Горна Оряховица Николай Николов бил “генерал Георгиев”, а братовчед му Сергей контролирал куриера Георгиев. Всички са криминално проявени.

Освен тримата са арестувани и още 2-ма техни съучастници, за които обаче няма достатъчно доказателства.

Преди година синът на Сергей Николов – Станислав, беше отвлечен за откуп от 3-ма криминално проявени от региона. Полицията ги разкри и вече са осъдени. Безработните баща и син живеят в палат в горнооряховския кв. “Калтинец”, който е меката на телефонните измамници.

Тарторът на задържаните ало измамници Николай Николов, братовчед му Сергей и мулето Георги са уличени и за още една телефонна измама от началото на октомври. Тогава от дома си Николай навъртал поредния стационарен номер от австрийска симкарта. Същия ден вече опитал 24 пъти да излъже случайни хора. Този път обаче телефонът дал свободно, а след секунда се чуло “добър ден”. Благият глас на слушалката бил на 73-годишен софиянец, работил като пиар в чужбина.

“Обясни ми, че издирвана група телефонни измамници ще се свърже с мен”, разказа тогава измаменият мъж. По думите на Николай бандата била от чеченец, българин, циганин и руснак. Малко след като разговорът прекъснал, телефонът иззвънял пак. Плачеща жена искала пари, но била заглушена от странни шумове. След това отново се обадил мнимият полицай. “Каза ми, че измамниците ще влязат вкъщи, затова трябва да занеса всички пари на безопасно място”, обясни мъжът, пожелал анонимност.

Събрал парите, с които разполагал вкъщи, включително служебни и на сестра му, взел още 3 златни пръстена и кръстче. Обяснил на ало измамника, че има и влог в банка от продаден отдавна апартамент, наследен от баща му. Той го инструктирал веднага да изтегли всичко, което има. Банковите служители отказали да дадат всички пари накуп, въпреки че той ги излъгал как парите му трябват за покупка на апартамент.

“Пий една ракия и от нас. Ще се почерпим, когато всичко приключи”, казал му гласът в слушалката, за който жертвата още си мислил, че е полицай. На следващата сутрин пенсионерът изтеглил и останалата част от спестяванията си – общо 110 хил. лв., навил ги на пачки и ги сложил в голям плик, който хвърлил в кашон до кофа край Евангелистката църква.

През това врме братовчедът на Николай – Сергей, също говорел. Преди дни той бил пуснал обява за шофьор и на нея се отзовал Георги Георгиев. Сергей решил, че младежът е точен, и го пратил да прибере парите на дядото. Когато измаменият мъж се прибрал, с него се свързал Сергей, представящ се за полковник Василев. Обяснил, че хванали 3-ма, но 2-ма успели да избягат.

“Каза ми да не споделям с някого, дори със сестра ми, иначе неговото семейство може да пострада”, добави мъжът.

Последвало ново обаждане на сутринта: “Не бой се, ще ги хванем до 2-3 дни и ще ти върнем парите”.

За негово щастие всички разговори на измамниците са записани на СРС-та и експертиза ще трябва да потвърди, че това са гласовете на Николай и Сергей.

Георгиев е с чисто съдебно минало. Двамата братовчеди обаче имат присъди за измами, включително телефонни. Тримата са задържани за 72 часа, Софийската районна прокуратура ще им иска постоянен арест.

В дома на Георгиев полицаите открили безспорни доказателства, че той е мулето, взело парите на дядото през октомври.

Камери са заснели мъжа и видеоекспертиза ще доказва, че това е той. СРС-тата пък уличават братовчедите.

Открити са и техни австрийски и унгарски симкарти.

Тепърва ще ги проверяват и за редица други телефонни измами.

RELATED ARTICLES

Most Popular