Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници

Екатерина Захариева

 

Задържан в Сърбия медик: Това беше показна акция

 

„Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници.“ Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия.

„Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева.

„След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса“, допълни тя. По думите й се очаква всеки момент чрез разговорите на посланик Влайков да бъдат получени нужните обяснения.

„В зависимост от тях ще определим и нашата позиция“, поясни външният министър. Според нея още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград.

„Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход, като им дават медицински консултации“, каза още министър Захариева. „Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството“, подчерта тя.

„Това беше показна акция”. Така един от българските медици, задържани при хуманитарна инициатива в Босилеград, коментира 5-часовия си престой в сръбската полиция

В ефира на Нова тв д-р Цветанка Цолова разказа, че около 20-има полицаи обградили Българския културно-информационен център в сръбския град, докато тя и двама нейни колеги преглеждали хора вътре.

„Там ни чакаха около 50-има души от българската общност, които се нуждаеха от квалифицирана медицинска помощ. В Западните покрайнини те явно нямат достъп до такава”, коментира д-р Цолова. Тя разказа, че след като отвели нея и колегите й в полицейския участък, ги държали там без никакви обяснения. Взели им и личните документи. Впоследствие, след намесата на консула ни в Ниш Едвин Сугарев, лекарите били освободени.

Въпреки преживения стрес д-р Цолова е категорична, че отново би се включила в подобна хуманитарна кампания.