Шефът на ООН призова световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи специално послание към световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение и да положат усилия за спасяване на мира и към възстановяване на стабилността.

Според него “геополитическото напрежение е на най-високото си ниво през този век” и призова световните лидери да спрат да ескалират напрежението, да упражняват максимална сдържаност и да възобновят диалога.

Без да назовава никоя държава, Гутериш каза пред репортери: “Този врящ казан на напрежения кара все повече страни да вземат непредвидени решения с непредвидими последици и голям риск от непредвидени грешки”.

Гутериш отбеляза, че началото на 20-те години на 21-ви в. са опасни времена за всички и отново подчерта, че никога досега геополитическото напрежение не е било толкова голямо. Генералният секретар на ООН даде да се разбере, че няма предвид само кризата в Близкия изток, но и опасността от нова ядрена надпревара и търговските войни.

Предупреждението му дойде, след като Съединените щати убиха преди дни най-видния ирански генерал Касем Солеймани, задълбочавайки по този начин кризата с Иран и засилвайки опасенията от голям конфликт в Близкия изток.