Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятШефът на ООН призова световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение

Шефът на ООН призова световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи специално послание към световните лидери да спрат да ескалират геополитическото напрежение и да положат усилия за спасяване на мира и към възстановяване на стабилността.

Според него “геополитическото напрежение е на най-високото си ниво през този век” и призова световните лидери да спрат да ескалират напрежението, да упражняват максимална сдържаност и да възобновят диалога.

Без да назовава никоя държава, Гутериш каза пред репортери: “Този врящ казан на напрежения кара все повече страни да вземат непредвидени решения с непредвидими последици и голям риск от непредвидени грешки”.

Гутериш отбеляза, че началото на 20-те години на 21-ви в. са опасни времена за всички и отново подчерта, че никога досега геополитическото напрежение не е било толкова голямо. Генералният секретар на ООН даде да се разбере, че няма предвид само кризата в Близкия изток, но и опасността от нова ядрена надпревара и търговските войни.

Предупреждението му дойде, след като Съединените щати убиха преди дни най-видния ирански генерал Касем Солеймани, задълбочавайки по този начин кризата с Иран и засилвайки опасенията от голям конфликт в Близкия изток.

RELATED ARTICLES

Most Popular