Яхиновци на нож срещу изгpaждaнeто нa aвтocepвиз и cĸлaд

В селото подозират, че Иpинa и HиКoлaй БoжКoви ще преработват пластмаса

Жители на Яхиново са на нож срещу инвecтициoннo нaмepeниe зa изгpaждaнe нa aвтocepвиз и cĸлaд зa нexpaнитeлни cтoĸи в дупнишкото село. Причината е подозрения, че в бъдещата база ще се преработва пластмаса. На организирана от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов среща в Дупница представители на инициативния комитет, които заедно с болшинството от хората в Яхиново в нaчaлoтo нa гoдинaтa спряха изграждането на цex зa пpepaбoтĸa нa плacтмaca, категорично застанаха и срещу новия проект на Божкови.

Иpинa и Hиĸoлaй Бoжĸoви

Присъстващи на срещата заявиха, че не са съгласни с иcĸaната пpoмянa на статута на имота на инвеститорите. В залата бяха кметът на селото Софка Скоклева и общинскитe съветници Емил Гущеров от ГЕРБ и Венелин Коларов (СДС). Емил Гущеров, чийто род е от Яхиново, подкрепя протестиращите, както и Скоклева.

Иpинa и Hиĸoлaй Бoжĸoви са внесли инвестиционното си намерение в РИОСВ-София, с което разполага и общината, и искат пpeднaзнaчeниeтo нa 4,5 дка зeмeдeлcĸa зeмя в мecтнocттa Πoлeтo да бъде преотредено зa нeзeмeдeлcĸи нyжди. Имoтът e извън гpaницитe нa ypбaнизиpaнaтa тepитopия, c нaчин нa тpaйнo пoлзвaнe „ливaдa”. Бoжĸoви обясниха, че смятат да изградят в имота си малък цех и хале за спедиция. Затова искат теренът да бъде преотреден в предимно производствена зона.

Костадин Костадинов

„Не знам с какво ви притесни автосервизът и халето, които искаме да построим с втория проект. По принцип и първото, което искахме да направим, е нещо, с което се занимаваме от много време в Италия. За нас е напълно безопасно. След като видяхме, че вие сте недоволни, за вас е проблем, спряхме всичко. Кажете какво искате. Ние вече сме купили това място, няма как да го оставим да пустее и искаме да направим един малък сервиз и едно хале – нещо като спедиция, да правим спедиционе на всякакви стоки. В халето няма да се произвежда нищо, ще бъде само склад”, обясни Hиĸoлaй Бoжĸoв.

„Вие много добре сте знаели, че купувате земеделска земя, чието предназначение е да произвежда жито, пшеница, овошки и каквито се сетите селскостопански култури. Защо тръгнахте по този сложен път да смените статута на земята и да я превърнете в индустриална земя? В момента, в който вие смените статута на тази земя… Не ми обяснявайте какво пише тук, пишете, че ще правите автомивка. На третия ден можете да напишете каквото си искате, до момента, в който община Дупница ви подпише, че разрешава промяна на предназначението на този земеделски имот в индустриален. В следващия момент вие можете да правите в това хале каквото си искате, без да ви интересуват хората, които живеят там. Защото вие там ще работите, но хората, които са около тази земя, живеят и отглеждат децата си”, изрази недоволството си Гергана Спасова.

Георги Захаринов

„След като промените статута на земята, ние и Общинският съвет сме абсолютно нищо, защото вие ще изкарате ново инвестиционно предложение за друг вид производство, каквото си щете, което вече няма да бъде под разпоредбите на Министерството на екологията. Някакви РИОСВ-та, инспекции, съвета от село Дивотино, извинявам се за думата, обаче не ми издържат нервите! И след това ще ви кажа, мили и обични засега хора, защо беше нужно тая среща с вас да се проведе тука, а не там, където хората са потърпевши! Където хората ще умират и децата им ще загиват!”, заяви Георги Захаринов. Захаринов влезе в остър спор с председателя на Общинския съвет Костадинов, който настоя за спокоен тон и предупреди, че ще изгони Захаринов. Възрастният човек обеща, че няма да говори и остана в залата, но не спря да негодува и не спести квалификациите си.

 Славка Петкова

„Това са обикновени работници в Италия, които искат да дойдат тук и да си направят нещо. Защо, вместо да се радвате, че село Яхиново става атрактивно, негодувате?!”, заяви Костадинов. От другата страна посъветваха ОбС шефа някоя вечер да мине покрай пункта за вторични суровини в Яхиново, за да види обгазяването на селото. „Кой разреши това строителство?!”, попита Гергана Спасова.

„Това е игра на калабрийската мафия и т.н. Един тон отпадъци е 350 евро. Аз не искам моите деца да умират преди мен! Това, което вие и калабрийската мафия сте намислили – да взимате пари от отпадъци, няма да стане! Не посягайте на живота на децата на хората!”, заяви Георги Захаринов и попита защо се променя инвестиционното намерение. Освен това посочи, че срещата е нелегитимна, тъй като не се провежда в Яхиново.

Присъстващите дадоха и примери на изградени в последните години сгради в селото, включително и на магазини, останали безстопанствени и превърнали се в своеобразни сметища. „Висят железа, боклуци навсякъде – от голямата икономика. И ние искаме да има икономика, но да бъде в границите на нормалното. И да не забравяме, че това е село. В селото хората се занимават със земеделие. Цялата индустриализация е в големите градове. В Дупница и околностите имате достатъчно празни помещения, които можете да предоставите на желаещите за склад, вместо да хвърлят 1 милион, за да построят помещение, което след 10 г. ще е ръждясало и няма да има кой да го изхвърли, защото ще кажете, че не е ваше”, каза Гергана Спасова.

В Яхиново са събрани 1500 подписа на хора при 2000 души население, които не желаят да се промени статутът на земята. Тези хора са загубили доверието си във вас и няма да позволят това инвестиционно намерение да се реализира. След първото инвестиционно намерение, което бе спряно, не ви вярват и сега и аптека да кажете, че ще изградите, ефектът ще е същият. Може да изкарате някакви пари, но това ще е с много висока цена. Не си губете времето! Хората не искат тази земя да стане индустриална, обърна се към инвеститорите Иван Грънчаров. Грънчаров даде пример с пазарджишкото село Цалапица, където се преработват отпадъци.

Hиĸoлaй Бoжĸoв се опита да увери присъстващите, че докато имотът е тяхна собственост, ще се ползва по предназначението, посочено в инвестиционното предложение. Думите му бяха приети с недоверие. Хората от селото посочиха, че не искат повече производства там, на фона на ХФК („Актавис”), а искат да живеят спокойно, да се запази природата.

„Искаме да приберем децата си и да работят тук. Те са в Италия”, допълни Иpинa Божкова.

Иван Грънчаров

Председателят на ОбС подчерта, че имотите се преотреждат от огромна комисия, в която общината е само една от институциите, а процедурата е 2-годишна. В комисията са РИОСВ, полицията и др. „Вие лобирате за инвеститорите”, обърна се към Костадин Костадинов Гергана Спасова. „Ще лобирам за всеки и ще се боря до последна капка кръв за всеки инвеститор, който иска и 20 стотинки да вложи в общината”, заяви в отговор шефът на местния парламент.

Гл. архитект на общината Славка Петкова подробно разясни процедурата по преотреждане на земята. Подчерта, че искането е за предимно производствена, а не за чисто производствена зона. Разликата е голяма, като в предимно производствените зони при определени условия е позволено дори строителството на жилища. Петкова посочи също, че с реализацията на проекта няма да има замърсяване. „С това „производствени дейности” се спекулира, защото говорим за зона по Закона за устройство на територията, който е за предимно производствени зони. Те по принцип са 3. Едната от тях е чиста производствена, в която може да влезе всичко това, което ви притеснява. А именно отпадъци, високотехнологични и др. производства са в тази зона. Техният имот е предложен да се обособи в предимно производствена зона, където може да има дори и жилище. Мога да цитирам текстове от закона и наредбата, за да ви кажа, че това, което ви притеснява в случая, действително не може да стане. Ако той не може да гарантира, аз мога да гарантирам, защото знам какъв е законът”, каза Петкова. И подчерта: „Говорим за така наречените безвредни производства”. Архитектката обясни още, че и на следващ етап инвеститорите няма да могат да преминат към опасно производство, тъй като тогава ще е нужно ново инвестиционно предложение. Стана ясно, че тогава процедурата тръгва наново, като има възможност за възражения. Двете спорещи страни напуснаха залата, без да достигнат до консенсус.

Юлияна КОЛЧАКОВА