Friday, July 5, 2024
HomeРегионДупницаАло измамници прегряха телефони на дупничани с нова схема за извличане на...

Ало измамници прегряха телефони на дупничани с нова схема за извличане на лични данни

Десетки дупничани са станали обект на ало-измамници с поредна нова схема за извличане на лични данни през уикенда. Потърпевши от набезите разказват, че са получили телефонни обаждания от хора, които се представят за служители свързани с фирми за логистика и доставка на пратки от онлайн магазини. Мнимите куриери разпитвали за евентуално направени поръчки и необходимостта от попълване на допълнителни данни на купувача. Те уточнявали адрес, телефони за контакти и банкови сметки, с цел “коректно” и бързо осъществяване на доставката. Други са убеждавани, че от тяхно име е направена покупка от онлайн магазин, но са допуснати грешки при попълване на формуляра за плащане и доставка.

“Много са изобретателни. В момента, в който казах, че не съм направила никакви покупки, започнаха да ме убеждават, че с името ми е злоупотребено и дължа 208 лева. За да ми “помогнат” и анулират направената поръчка искаха лични данни, адрес, телефон за контакти и сметка. Казах им, че са обикновени измамници и нямат право да настояват за личните данни на хората по телефона, след което последва затваряне. Само след няколко минути обаче получих второ обаждане от друг номер. От него пък се представиха, че работят в екип с първите, които позвъниха. По думите им явно съм останала в заблуждение, че става въпрос за измама и те се обаждат, за да потвърдят, че наистина някой друг е злоупотребил с личните ми данни и за да ме предпазят трябва да им ги предоставя коректно. Най-безумното е, че ми гарантираха пълна конфиденциалност на разговора и предоставената информация. Това е пълен абсурд”, разказа Мария Георгиева. Тя определя действията на измамниците като “телефонен тероризъм” и призовава полицията да се активизира, за да спрат измамите от невинни потребители. Тя предоставя и телефонните номера, от които е получила съмнителните обаждания: +359883270302 и +35988270556, като предупреждава съгражданите си да проявят бдителност.

От полицията предупреждават хората да не се поддават на увещания за предоставяне на лични данни по никакъв повод на лица, които се обаждат по телефона и обясняват, че сценариите могат да бъдат различни. Ако непознати се свържат по телефона и искат пари, ценности и лични данни по някакъв повод, незабавно сигнализирайте в Районното управление на полицията, апелират за пореден път органите на МВР.
Само преди броени дни дупничани алармираха, че са бомбардирани от фалшиви мейли с подател Български пощи. Съдържанието на писмата е свързано с покана за получаване на пратка от пощенски клон. За целта също се изискваха данни за име и номер на личната карта. Писмата носят логото на най-стария съобщителен оператор на територията на България.

Жители на Благоевград пък подадоха сигнали за получени електронни писма, озаглавени „Призовка за съд“, а при отварянето им е илюстрирано логото на главна дирекция на МВР, с подпис на съответния директор от полицията. В съдържанието се посочва, че веднага трябва да се отговори на адреса на подателя, в противен случай ще последва тежко наказателно преследване, съобщиха от ОДВМР-Благоевград. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни съобщения те да се игнорират от получателя, да се маркират като СПАМ, както и да не се изпращат пари след комуникация в интернет с непознати. От МВР предупреждават още да се избягва отварянето на писмата, защото това може да крие риск и за електронни устройства.

RELATED ARTICLES

Most Popular