Sunday, June 16, 2024
HomeРегионБлагоевградАрестуваната за шпионаж Ваня Габерова е от симитлийското село Долно Осеново

Арестуваната за шпионаж Ваня Габерова е от симитлийското село Долно Осеново

Там я описват като „тиха и много наивна“

Ваня Габерова е една от обвинените по шпионския скандал във Великобритания. До момента се знаеше само, че тя заедно с още няколко българи са обвинени в шпионаж в полза на Русия.

Габерова е от село Долно Осеново, община Симитли. Всички там я описват като изключително тихо момиче и много наивно. Затова, според хората, няма вариант тя да е направила нещо умишлено. Според местните тя със сигурност е била подведена и използвана. Но хората се притесняват да говорят за нея от страх да не притеснят семейството й, предава NOVA.

В Долно Осеново Ваня Габерова расте в най-отдалечения квартал, в най-крайната къща. Съвсем кротко момиче тя учи в местното училище. Там учителите пазят хубави спомени от нея. В цялото село обаче никой не иска да коментира темата шпионин или не е скромното момиче от Долно Осеново. Никой, освен нейната леля.

Димитрина Каменова, леля на Ваня Габерова разказва, че Ваня е много наивна, много добра. „Аз като нейна леля примерно мога да ви кажа, като мека душа, меко казано, не знам как да се изразя, тя е наивна, много, много наивна, отнася се към нас по детски, към мен, към моите деца, защото всъщност с тях тя израсна, усмихната, положително настроена, няма нищо негативно в нея”, заяви Каменова.

Тя смята, че нейната племенничка е била подведена от някого без да разбере, че ще бъде обвинена в шпионаж. „Тя наистина е много наивна. Гледа отгоре на нещата, настроена е позитивно, няма никаква злоба в нея, нито такова отношение, по-негативно. Тя, аз си я бех кръстила кифличка и така си остава за мен в сравнение с другите й сестри. Тя е една кифла, аз така си я бех кръстила и така си и остана. Това, което съм чула от телевизията, само това знам”, каза Каменова.

Тя повтори мнението си, че Габерова вероятно е попаднала под влиянието на някой, който я е забъркал в такива отношения, дето не са в нейния стил. „Тя с нейното си детинско поведение, така се отнася към всичко, явно самата не знае в какво се е забъркала. Тя няма капацитета, за да направи такова нещо. Тя не може да мисли за такива работи, тя гледа по детски, повърхностно”, каза отново лелята на обвиняемата във Великобритания.

Ваня Габерова се е интересувала само от работата си. Още по време на средното си образование в София започнала да работи в козметичната сфера. Никога не е показвала интерес в друга област. „Беше вманиачена, тя само за това говори, с това се занимава, харесва й това, че се развива, работеше много. Даже съм се и карала, че много работи за нейната възраст”, каза лелята на обвиняемата.

Габерова заминала за Англия преди години. И въпреки дългия си престой в чужбина, поведението й не се е променило, твърдя нейната леля.

Разговорите им обикновено били за битови неща – как да си приготви някоя гозба, която е яла в България. „И като си дойде, си казва, че иска обикновено селско ядене. Тя не е човек, който да я блазнят парите. Единственото нещо, за което говореше, е нейната работа. Много голям процент тя не знае за какво става въпрос”, смята леля й.

Към Ваня Габерова вече е предявено официално обвинение в шпионаж. Следващото дело срещу нея и останалите четирима обвинени ще бъде на 13 октомври.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular