Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияБанкомати отказват да приемат банкноти от 50 лева

Банкомати отказват да приемат банкноти от 50 лева

Проблемът е при допизиране само на копюри от емисия 2006 г.

Банкнотите не приемат банкноти от 50 лева, когато се ползва услугата депозиране на пари. Това алармира бТВ като се позова на многожество сигнали, че при опит да депозират банкнота с този номинал в банкомат, устройството не я приема.

Проверка на бТВ също показала, че проблемът не е с банкомати на конкретна банка, а е масова практика в последните дни.

От банките дали обяснение, че следват препоръка на БНБ устройствата да не приемат банкноти от 50 лева с емисия 2006 г. От БНБ не са отговорили на запитване дали това е така. “Сега” също изпрати запитване какъв е проблемът и очаква отговор.

Последните няколко дни банкоматите не са приемали никакви банкноти от 50 лева, докато банките настроят системите си. Сега вече хората може да депозират купюри от 50 лева с емисии 1999 г. и 2019 г. Тези от емисия 2006 г. се приемат за депозиране единствено на каса в банката.

Проблемът може да е в настройките на техническото средство, заради бума на фалшиви петдесетолевки, допуска бТВ. Наскоро стана ясно, че банкнотата от 50 лева вече е най-често фалшифицираната. От общо 253 неистински банкноти, хванати от БНБ за 3 месеца, 200 са с номинал 50 лева, показват данните на банката./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular