Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниСвятБитката за Сената в Америка продължава

Битката за Сената в Америка продължава

Ще вземат ли републиканците превес в Конгреса

В Съединените щати – оспорвани междинни избори за Конгрес и губернатори се заформи на много места. Залогът е балансът на силите във Вашингтон и оставащите две години мандат на президента Джо Байдън. Лидерът на републиканците в Конгреса Кевин Маккарти каза: „Ясно е, че ние ще си вземем Камарата обратно. Когато утре се събудите, ние ще имаме мнозинство. А Нанси Пелоси ще бъде в опозиция.“

Мнозинството на републиканците в Камарата обаче няма да е толкова голямо, каквото очакваха. А в Сената е вероятно да останат в опозиция. В Пенсилвания спечели демократът Джон Фетерман пред телевизионния доктор Оз, победа обявена много по-рано от очакваното. Доналд Тръмп също се появи с реч, въпреки че не е кандидат на тези избори. Той се похвали, че подкрепените от него кандидати печелили, но на много места и губят – от Пенсилвания до Аризона.

Следва и съкрушителната победа на Рон Десантис във Флорида за губернатор. Той изглежда е най-сериозният съперник на Тръмп за номинацията за кандидат-президент през 2024 г. „Не просто спечелихме изборите, ние преначертахме политическата карта”, коментира Десантис. Финалната карта с изборните резултати ще стане ясна след дни на броене. До повторно преброяване може да се стигне, ако на някои места изникнат съдебни оспорвания.

RELATED ARTICLES

Most Popular