Saturday, June 15, 2024
HomeАктуално от днесВасил Симов: Цените на едро на олиото ще се върнат до 3,50...

Васил Симов: Цените на едро на олиото ще се върнат до 3,50 – 4,00 лева за литър

“Има ръст в цените на пшеницата и слънчогледа от началото на войната. Всички продавачи на зърно, които бяха активни допреди седмица-две, сега изчакват началните цени, на които ще започне изкупуване от държавата за запас. В момента на Стоковата борса няма сделки. На международните пазари повишаването на цената се задържа, цените са по-високи в сравнение със същия период на миналата година, като ръстът е около 20-30%”.

Това каза пред БНР Васил Симов, изпълнителен директор на Стоковата борса.

Той уточни, че цената у нас няма да е по-различна от тази по световните борси:

“Виждаме, че Русия изнася за 440 долара на тон, пазарите в САЩ са при цена 480-500 долара за тон, подобна е цената в Германия… България има нужда да продаде зърното от миналата реколта. У нас има значително количество хлебна пшеница, фуражна царевица, фуражна пшеница, които би следвало да се реализират до новия сезон. Износът не е спрян, очаква се интервенцията на държавата, за да може производители и търговци да получат добро възнаграждение за труда си”.

В предаването “Хоризонт за вас” Симов допълни, че новата реколта се очаква с интерес от анализаторите, които търгуват по борсите, от производителите и от търговците, но подчерта, че прогнози е трудно да се направят.

RELATED ARTICLES

Most Popular