Monday, June 17, 2024
HomeАктуално от днесВ Бобошево сами ремонтираха покрива на старинния параклис „Света Богородица“

В Бобошево сами ремонтираха покрива на старинния параклис „Света Богородица“

Бобошевци се обединиха в името на вярата. Доброволци извършиха ремонт на покрива на параклиса „Света Богородица“. Святото място отново ще дава надежда и утеха на вярващите в дните на изпитание. Покривът на параклиса имаше разкритие и имаше реална опасност да пострадат уникалните стенописи, затова се наложи своевременен ремонт, казаха пред „Вяра“ инициаторите.

За целта са използвани керемиди, останали от ремонта на голямата черква „Св. Богородица“, която се издига в центъра на град Бобошево. Те са съхранени и предоставени от Кирил Спасов Божилов.

В ремонта се включи и сдружение ,,Бобошевско възраждане“. Параклисът „Света Богородица“ се намира в близост до града – вляво от пътя за манастирската църква „Свети Димитър“, в местността Миладински порой. Издигнат е след Освобождението на мястото на разрушена стара църква със същото име. Представлява малка едноапсидна правоъгълна постройка с двускатен покрив и открит притвор от запад. Отвън са изписани образите на архангел Михаил и архангел Гавраил. Отвътре е изцяло покрит със стенописи, включително и дървената обшивка на тавана. В близост до параклиса има навес от зидани камъни и дървена покривна конструкция.

Светлана Видинска

RELATED ARTICLES

Most Popular