Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионПерникВ Брезник днес откриват Видовден

В Брезник днес откриват Видовден

Днес се открива големият граовски събор Видовден в Брезник. Откриването е тази вечер, а кулминацията е в събота, когато на сцената в Брезник ще се изявят самодейни колективи от читалищата в общината, както и гостуващи състави от други общини.

В рамките на събора, днес преди обяд, ще се проведе детски пленер под ръководството на художниците Даря и Сашо Евтимови.

Съборът на Видовден продължава три дни. Сега той се провежда в града. Сергиите плътно са наредени от двете страни на чаршията.

Съборът на Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията са били прекъснати по време на социализма, но от 1990 г. традиционните ритуали са възстановени. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението “Вида”. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота. Празникът е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността Чуряк.

RELATED ARTICLES

Most Popular