Friday, June 28, 2024
HomeРегионБлагоевградГлътка въздух за болниците в Югозападна България

Глътка въздух за болниците в Югозападна България

  • В момента се намираме в плато, смятат директорите на здравните заведения в Дупница и Кюстендил

  •  Болните една идея намаляха, но и много хора починаха, така че ситуацията в никакъв случай не трябва да се подценява, категоричен е директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев

Болниците в Югозападна България поеха глътка въздух през последните няколко дни. Директорите на лечебните заведения в Кюстендилска и Благоевградска област обаче са категорични, че в никакъв случай ситуацията не трябва да бъде подценявана, защото тя продължава да бъде тежка.
„Броят на новозаразените с Ковид-19 в нашата болница намаля. Имаме плато и в момента се намираме в него. Към днешна дата хоспитализираните при нас са 46 души от 65 капацитет. Радващо е, че колкото бяха в петък болните, толкова са и понеделник. Намаляват постепенно и това няма как да не е добра новина. Показателно е също така, че кислородът ни стига, значи нещата са по-добре. Имаме достатъчно и „Ремдесивир“, коментира пред „Вяра“ д-р Крум Бонев, който е медицински директор на общинската болница в Дупница.
„Засега е добре и положението с персонала. Опитваме се да правим каквото можем. Знаете, че имахме няколко души, които бяха заразени. Сега обаче и в това отношение ситуацията се подобри“, завърши дупнишкият лекар.
В кюстендилската болница също са на мнение, че в момента се намират в плато.
„Има един спад на новозаразените в последните дни. Може да се каже, че и тук се намираме в едно плато през последната една седмица. Задържат се едни и същи стойности, но не можем да говорим за някакъв траен резултат и твърдо намаляване на новите случаи. В никакъв случай не трябва да има подценяване на ситуацията. Тя продължава да бъде опасна и тежка“, заяви директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил д-р Александър Величков.
Болницата в Разлог е друга такава от Югозапада, където са отчели лек спад на хоспитализираните в края на миналата седмица.
„В първия ден от новата седмица имаме 30 заразени, а броят на леглата ни за пациенти с Ковид-19 е 40. Имаше един момент през миналата седмица, в който новозаразените намаляха. Моментната бройка от 30 души не е малка, но е истина, че сме имали и повече. Засега се справяме с кислорода. Продължаваме обаче да имаме недостиг на „Ремдесивир“. Наистина не знам какво се случва с този медикамент, но постоянно го няма или ни доставят само по няколко флакона, което е крайно недостатъчно. Понякога търсим от колеги от другите болници в Югозапада. Постоянно даваме по-големи поръчки за това лекарство, но реалната поръчка така и не идва“, коментира директорът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев.
И директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев заяви, че бройката на новите пациенти е спаднала, но предупреди, че ситуацията изобщо не трябва да се подценява, а проблемите да се считат за решени.
„Една идея понамаляха болните. В момента вече имаме няколко свободни места в реанимация, там беше пълно миналата седмица. Има немалко свободни легла и в ковид отделенията. Но и доста хора умряха в страната от този вирус в последните месеци. Така че дума да не става за някакво отпускане. Изобщо не трябва на този етап и някой да побърза да каже, че четвъртата вълна е отминала. Няма такова нещо, трябва да продължим да се отнасяме колкото е възможно по-отговорно към този коварен вирус. С „Ремдесивир“ имаме известни затруднения, но гледаме да се справяме“, каза д-р Огнян Митев.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular